Едно от най-загадъчните убийства по Черноморието и до днес остава

...
Едно от най-загадъчните убийства по Черноморието и до днес остава
Коментари Харесай

Едно от най-загадъчните убийства по Черноморието остана неразкрито

Едно от най-загадъчните убийства по Черноморието и до през днешния ден остава неразкрито. Седем патрона покосяват Димитър Янков – ръководител на Общинския съвет на Несебър и най-големият хотелиер в Слънчев бряг.

Килърът не е открит, гарант може да бъде всеки от враговете на предприемача, а те са доста. 

Убийството го стопира за реализира една от фантазиите си – да бъде кмет на Несебър. Покушението е осъществено няколко месеца преди локалните избори, само че претекстът не е политически, а стопански, настояват криминалисти, написа в. „ Труд “.

На 9 май 2007 година вечерта, както съвсем през ден, Димитър Янков е тръгнал при любовницата си Красимира Маринова. Този път той е без защита. Около 21,30 ч общинарят паркира първокласния си джип „ Порше Кайен “ пред дома й на бургаската улица „ Гладстон “.

Приготвя се да слезе, когато към автомобила се доближава слаб мъж и стреля. Точно 7 пъти. Всичките патрони попадат в главата на жертвата. След това убиецът умерено си потегля.Броят на изстрелите надали е инцидентен. Седем са хотелите на Янков в Слънчев бряг.

Той се прочува като първия приватизатор в курорта, откакто купува хотел „ Хризантема “. Мъжът, който по-късно ще се изкуши и от политиката, има и десетки от най-оборотните заведения в скъпия курорт.

Парите обаче не стигат, с цел да бъде Янков изцяло благополучен. Нужна му е и власт, с цел да пази и развива добитото, откакто Слънчев бряг става вкусен залък за мутри и от групировките в София.

Като ръководител на локалния общински съвет, Янков си основава доста врагове, които са хвърлили око на курорта. Затова криминалистите по този начин и не стигат до читава версия за убийството, макар че във съдбовната вечер има няколко надеждни очевидци.

Двама души – продавач и клиент в прилежащ магазин виждат разстрела и запомнят добре фигурата и други детайлности за убиеца. Възрастна жена, хвърляща боклука, се разминава с него секунди след стрелбата.

Друг минувач вижда по какъв начин килърът се качва в автомобил, който потегля в известна посока. Намерено е и оръжието, което е изхвърлено в резервоар, недалече от мястото на закононарушението. 

Това е газов револвер „ Байкал “, преправен в военен. Убиецът даже не се е постарал да изтрие отпечатъците от пръстите си. Изолирано е и ДНК-то на стрелеца, само че това не оказва помощ той да бъде открит.

В масива на Министерство на вътрешните работи няма негови данни.Криминалистите потеглят да нищят най-логичната версия – стопански ползи. Оказва се, че Янков е имал спор с видни сикаджии поради спор за границите на концесията за плажа.

Басейните на два от хотелите му са издигнати в зоната, която софийските мутри са получили и по тази причина са му сложили ултиматум – или 100 000 евро годишен наем за басейните, или да ги събори.

Той естествено отхвърля, освен това жестоко, само че проверяващите не намират доказателства, че зад убийството стои тази силова формация.

Откриват се обстоятелства за разправиите сред Янков и някогашния му другар и сътрудник Николай Трифонов. Двамата в началото си поделят властта в града – Трифонов е кмет, а Янков – ръководител на Общинския съвет от листата на Свободна радикалдемократическа партия. Постепенно обаче посред има стартира омраза и взаимни закани за ликвидиране.

Причината, съгласно локалните е, че Янков е желал всичките богатства към брега в общината да останат за тамошните хора, до момента в който Трифонов бил на друго мнение, а и притискан от София да наложи мощна външна формация.

Кметът не устоя на напрежението и напуща поста си няколко месеца преди стрелбата, малко по-късно е изпратен на работа в българското консулство в Одеса. Според осведомени, той се страхувал за живота си поради заканите на Янков.

След като Трифонов се отдръпва, приватизатор №1 взема решение, че най-накрая ще се сбъдне желанието му да стане кмет на Несебър. За краткотрайно изпълняващ длъжността е определена неговата близка Магдалена Мандулева и по този начин Янков стартира да се трансформира в всемогъщ стопанин на региона.

В Несебър и Слънчев бряг още помнят, че Янков е почнал кариерата си като пиколо при социализма. Първата огромна покупка прави през 1994 година с парите на жена си Регина Щайн, която получава завещание.

С нея той се среща в Германия, до момента в който работи в корабостроителен цех там. После стартира да купува имоти и да строи още няколко здания, взема обекти под аренда, които след това стават негови, до момента в който се трансформира в най-големият частен притежател в курорта. Това му коства обаче много нерви и закани. 

Говори се, че още в средата на 90-те години Янков вижда в лицето на своя съименник Димитър Желязков – Митьо Очите, благонадежден бранител против офанзивите от София.

По това време Митьо Очите е от ВИС, само че това не пречи двамата да се сдушат.През 1997 година избухва граната на терасата на жилището на тогавашния кмет на Несебър Живко Георгиев.

Физическият причинител е хванат – това е Петко Крумов-Камбоджанеца. При разпитите той твърди, че точно Димитър Янков е гарант на покушението и огромният приватизатор и арендатор за малко е арестуван.

Скоро по-късно обаче Камбоджанеца е открит овъглен при тайнствен пожар в тайната вила, където е настанен.Разследването зацикля, а Янков си наема като защита Митьо Очите и още няколко яки момчета.

Твърди се, че с негласната помощ на новия си настойник Очите бързо прави солидна кариера като главатар на Южното Черноморие.

Месец преди убийството на Янков през 2007 година Митьо Очите е задържан. Общинарят става нервозен, твърди, че чака да посегнат на хотелите му.

Той обаче не е мислел, че ще посегнат на живота му и по тази причина във съдбовната нощ отива самичък при огромната си обич, на която е подарил неповторимо „ Бентли “ и извънредно безценен мезонет в центъра на Бургас. Там обаче към този момент го чака убиецът, който е изучил в елементи навиците му. И който ще остане незнаен.

От пиколо – до най-големия баровец на Слънчев бряг

Империята на Димитър Янков освен не се разпада след гибелта му, само че продължава да процъфтява. Тя е ръководена от щерка му Ивалина, която управлява най-голямото хотелско сдружение на Южното Черноморие „ Слънчев бряг хотел холдингс “ АД.

Жена му – немкинята Регина, е член на борда на шефовете дружно със съдружника на Янков и негов непосредствен другар – Йордан Йорданов.

Янков стартира бизнеса си от нулата. Дълги години той е пиколо, работи и като барман, само че след измененията на Десети ноември вижда своя късмет да забогатее. Още през 1989 година става арендатор на бара на хотел „ Поморие “по това време, а по-късно в съдружничество поема под аренда хотелски комплекс „ Бургас “.

Той е ръководител на Съюза на наемателите и арендаторите в Слънчев бряг. Годишният оборот от компаниите му е към 100 млн. лв., давал е работа на 1000 души.

Името му беше замесвано в съвсем всички по-големи кавги в комплекса, в това число и в опита за загадка приватизация на 18 хотела дружно със скандалния необут на строителна пирамида Соломон Анжел.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР