Едно от най-важните неща е на Бъдни вечер трапезата да

...
Едно от най-важните неща е на Бъдни вечер трапезата да
Коментари Харесай

Кои ястия се слагат на Бъдни вечер?

Едно от най-важните неща е на Бъдни вечер трапезата да бъде богато отрупана и на нея да участват само постни ястия. Броят на гозбите би трябвало да е нечетен – 7, 9 или 12. Тези цифри се свързват с дните от седмицата, месеците на една бременност и месеците в годината.

В днешно време не са доста фамилиите, които съблюдават всички обичаи, свързани с този ярък християнски празник. Важно е обаче да ги знаете и да ги предавате на идващото потомство, тъй че да се запазят във времето.

Дори да е мъчно да се спазят всички обичаи, то постната софра е напълно изпълнима цел. В днешната публикация ще ви разкажем малко повече за това какви ядене се поставят на Бъдни вечер на трапезата.
Какви ястия се поставят на Бъдни вечер – всичко, което би трябвало да знаем
Традицията повелява на този ярък празник на трапезата да участват храни, които имат свойството да набъбват – жито, фасул, царевица и други. Счита се, че точно те ще допринесат за увеличение на шанса в фамилията.

Някои домакини избират да подготвят с боба супа, салата или да го сварят авансово и с него да изпълнят сушени червени чушки.

Постните сармички са идната манджа, която си е заслужила мястото на трапезата. Може да се подготвят със зелеви или лозови листа, според от вкусовите желания на човек.
Прекадяване на Бъдни вечер – по какъв начин и за какво е признато да се прави
Тамянът е прочут на човечеството от антични времена. Той съставлява тип смола, идваща от внезапните на дървото Босвелия. Когато тази смол...

Тиквеникът също участва на масата. Разбира се, при изработката му не се употребяват никакви артикули от скотски генезис. Да напомним, че Бъдни вечер е последният ден от постите.

В случай, че не сте последователи на тази сладка баница, можете да изпечете тиква и да я гарнирате с мед и орехи, а с корите за баница бихте могли да приготвите зелник.

Задължение на домакинята е да замеси постна питка. Част от тестото се отделя настрани. С него се подготвят формички, с които се украсява хлябът и се пекат кравайчета за коледарите, които посещават домовете на хората след среднощ.

Не забравяйте да допълните трапезата с чесън, лук, орехи, мед. Каната с алено вино е също наложителна. Ако ли пък не сте последователи на алкохола, можете да утолявате жаждата със сиропа от ошав. На Бъдни вечер не се сервира вода.

Всеки може да опитва с гозбите, които да сервира на празничната софра. Важно е техният брой да бъде нечетен и храните да са постни. Най-важно обаче е, че фамилията е цяло – това е смисълът на празника!

Още от ЛЮБОПИТНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР