Едно от най-успешните изобретения на Силициевата долина е очакването -

...
Коментари Харесай

Clubhouse може и да залезе. Аудиочатовете ще останат

Едно от най-успешните изобретения на Силициевата котловина е упованието - или " хайпът ". Повечето пъти той разочарова. През 2015 година излъчването онлайн от смарт телефони беше огромната мода. Но Meerkat, приложението, което го популяризира, изчезна една година по-късно. На 1 април Periscope, нейният по-успешен съперник, също беше спряно. Дали приложението Clubhouse, хазаин на гласови срещи, ще има същата орис?

Основана при започване на пандемията през предишния март, Clubhouse бързо се трансформира в най-обсъжданото приложение и обичана сцена за рок звезди и бизнесмени. Илън Мъск предложи възгледите си за колонизиране на Марс. Марк Андресън и Бен Хоровиц, основатели на компания за рисков капитал, постоянно се изявяват там. Други, по-нормални представители на Долината, дискутират всичко от бъдещето на Сан Франциско до връзката сред технология и медии. Тази година манията към Clubhouse стана световна и предложи място за откровени диалози тук-там от Саудитска Арабия до Южна Корея.

Заедно с известността изплуват и проблеми. Все още има потребност от покана от действителен консуматор, само че те се намират елементарно. Докато новодошлите наводняват приложението, качеството понижава. Без систематична модерация, се появяват чатове от сорта на " Как да дисциплинираме и обучим дамите " или такива с даже още по-лоши заглавия. Въпреки по-ниските бариери за влизане, тегленията на приложението спаднаха до 2.7 млн. през март, по отношение на 9.6 млн. през февруари, сочат данните на Sensor Tower.

От бизнес позиция, Clubhouse към момента не е стигнала до отговор на въпроса по какъв начин да прави пари (идеите включват бакшиши и такса за членство). И, както можеше да се чака, огромните софтуерни компании също се присламчват към наклонността. Twitter тества сходна функционалност (и се носят клюки, че обмисля да купи Clubhouse). Фейсбук евентуално ще сътвори клонинг скоро. На 30 март Spotify закупи Locker Room, приложение за групови чатове с устременост към спорта. Дори LinkedIn и Slack, бизнес насочени приложения, следват стъпките им.

Името е известно и може да остане главното място за виртуални токшоута, както Twitter е такова за бързи отзиви. Управлява се от Пол Дейвидсън, умел бизнесмен в областта на обществените мрежи. Има много кеш: през декември събра 100 млн. $, огромна част от които от Andressen Horowitz. Говори се, че търси ново финансиране при оценка 4 милиарда $. Очаква се и да пусне версия на приложението за Android, известната операционна система на Гугъл. Оптимистите сочат към Snapchat, като обществена мрежа, обичана на младежите, която е намерила лична доходоносна ниша на пазар, доминиран от Facbook.

Това допуска, че даже Clubhouse да го сполети същата орис като Periscope, след година груповите чатове към момента ще бъдат част от обществените мрежи, даже и след пандемията. Meerkat и Periscope може да са мъртви, само че излъчването онлайн е живо и крепко, въпреки и като услуга на по-големи платформи в обществените мрежи. Хайпът може да е провокиращ, само че си има предопределение. Той кара хората да пробват нови неща, рисковите капиталисти да влагат и бизнесмените да опитват - даже и когато, в по-честите случай, пионерите се озовават в цифровото кошче.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР