Едно от най-ужасните неща за спортните фенове е, че в

...
Едно от най-ужасните неща за спортните фенове е, че в
Коментари Харесай

Рони О’Съливан – Ракетата отново лети

Едно от най-ужасните неща за спортните почитатели е, че в един миг виждат по какъв начин идолите им остаряват. Великаните във футбола и всички останали дисциплини, в които би трябвало да се бяга, скача или да се опъват жили, неизбежно предават щафетата на по-млади и амбициозни сътрудници.
За шанс на феновете на снукъра това не се отнася за майсторите с щеката. Супергероят Рони О’Съливан още веднъж сподели, че може още дълго да владее пространството към зелената маса.

Ракетата към този момент е на 42 години, само че това не му попречи да завоюва за 6-и път купата от Британския шампионат. С това трофеите му от шампионатите за Тройната корона (плюс международното състезание и „ Мастърс “) станаха 18 – колкото има и абсолютният рекордьор Стивън Хендри. Родният шампионат има особена стойност за англичанина – първата му купа е отпреди 25 години. А възрастта очевидно не е в положение да постави завършек на това.

„ Нямам никакво желание да се отхвърлям – споделя Рони. – Все още усещам, че мога да играя на доста много високо равнище. В момента не мога да си показва, че ще стана на 60 и ще си кажа: „ Вече не мога да върша сенчъри брейкове. “ Годините са единствено число. “

Явно на 42 лета Ракетата се усеща по-добре, в сравнение с като по-млад. Най-големите компликации бяха през 2009-а и 2010-а, когато остана без огромна купа и се заприказва, че може да спре със снукъра. Тогава в поредност изявленията описа за детството си, изпълнено с пресмятане на ъгли и практикуване на комплицирани удари до пристъп, когато другите хлапета играели на открито. Признанията му бяха доста сходни на тези на тенис легендата Андре Агаси, който твърдеше, че мразел тениса и търсел разтуха в опиатите. Съдбата на Рони не е по-различна. Той мъчно привиква със славата и дели блестящите си изяви край масата с вечери изпълнени с алкохол и дрога из съмнителните заведения в Лондон.

„ Тогава чаках с неспокойствие шампионатът да свърши, защото това значеше, че няма към този момент допинг инспекции и мога да отида да си махна главата – спомня си Ракетата. – Но съм сигурен, че дрогата в действителност помагаше на играта ми. “

Преди 2 години пък О’Съливан си взе извънредно дълга пауза, а огромният му противник Стивън Хендри го отписа от любимците за международното състезание. „ Виждам, че към този момент не е фокусиран върху купите “, разгласи тогава шотландецът.

Ракетата в действителност като че ли бе изгубил скоростта си в последните години. Тази пролет претърпя унизителна загуба от китаеца Дин Джунхуй на четвъртфинала на международното състезание. Признава, че не тренира целогодишно, а единствено няколко седмици преди огромния шампионат.

„ Аз съм като рокзвезда, която в никакъв случай повече няма да издаде хитов албум – отчайва се Рони. – Вече нямам тази убеденост, че мога да се оправям добре от самото начало. Не съм като „ Ролинг Стоунс “, които и до момента са номер едно. По-скоро наподобявам на Джеймс Блънт, само че и той също е готин. Идвам на шампионатите, пробвам се да играя на върха на опциите си, само че в този момент за мен има и други неща отвън снукъра. “

Да, Рони към този момент живее освен край масата. Самотните вечери в долнопробните заведения са сменени от приятелката му Джо, с която се среща на среща на „ Анонимните наркомани “. Има две деца от връзката си с нея и едно от предходна, а през 2013-а се сгодява за актрисата Лейла Роуас. Дъщеря им София Мария се ражда през есента на 2014-а и няколко месеца по-късно чества напряко върху сукното петата купа на татко си от Британския шампионат.

Рони по този начин и не съумява да избяга от снукъра, макар че се пробва на няколко пъти. „ Хубаво е да се откъснеш за миг, защото единственото, което сме правили цялостен живот е да играем снукър – признава той. – Но когато съм бил отвън играта, са ми липсвали хората, не снукърът. Той единствено ме държи над водата, доста пъти ме е спасявал и ми оказва помощ да заставам надалеч от проблемите. Не мога да допускам, че към момента играя с тези посивели коси. Не става въпрос за пари, а да си измежду сътрудниците и приятелите си. Вече нямам самообладание да приключа кариерата си и да отида на надпреварите за ветерани – сигурен съм, че ще се забавляваме доста. “

Сбърка удар поради дребна награда

Миналата година Рони О’Съливан разбуни духовете не с някой от невероятните си удари, а с пропуск. Брейкът му от 146 точки се трансформира в най-успешния „ неуспех “ в историята на снукъра. Ракетата имаше късмет да направи оптималната серия от 147 точки, само че съзнателно смени удар по черната с розовата, с цел да провали опита си. Впоследствие изяснява, че повода е ниският награден фонд зае оптимално достижение. „ 147 точки не костват 10 000 паунда “, споделя Рони, а шефът на международния снукър Бари Хърн афишира държанието му за „ неуважително и неприемливо “.
Иначе О’Съливан постоянно е бил галеното дете на своя спорт поради неподражаемия жанр на игра.
„ Аз върша удари, това е моето изкуство – споделя Геният от Чигуел. – Някои момчета са като роботи и в случай че топките им са подреди отвън схемата, имат огромни компликации. Но пък от време на време те са по-ефективни и вършат по-малко неточности. Но за мен това е изкуство и съм спечелил доста мачове и шампионати по този начин. “

За него

В никой спорт няма подобен талант

Ако в някой спорт има подобен талант като Рони О’Съливан, аз не съм го видял. Той споделя, че не се интересува от върховете, само че когато го видя край масата не наподобява по този начин. Сигурен съм, че желая да победи. Наистина в случай че загуби, има и други неща в живота за него, само че той е роден победител. Не се колебая, че знае доста добре какъв брой трофеи има и какъв брой още желае да завоюва.

Стивън Хендри, притежател на 18 трофеи от Тройната корона в снукъра

Най-добрият, който съм виждал

Той е най-хубавият, който съм виждал. В модерната епоха равнището е несравнимо по-високо от това през 80-е или 90-е години. Затова е необикновено, че той към момента се състезава и печели трофеи. Това е голямо достижение в кариерата му. Най-впечатляващото е, че Рони продължава да се забавлява край масата. Това ни дава обещание, че ще имаме опцията да го гледаме още дълги години. Спокойно може да остане още най-малко десетилетие. Лесно ще надмине върха на Хендри и сигурно ще направи 1000 сенчъри брейка.

Шон Мърфи, финалистът, който загуби с 5:10 финала на Британския шампионат от О’Съливан

Бих платил, с цел да го виждам

Да играеш против него е мъчно, само че съм сигурен, че и на самия него не му е по-лесно. При всеки удар публиката вика: „ Давай, Рони! “ Той обаче се оправя добре с напрежението. Аз не бих могъл да устоя на това.
От време на време приказва нелепости, само че пък играе все по-добре. Не бих платил, с цел да виждам различен състезател, само че за него си заслужава. Мачовете против Рони са специфични освен за феновете, само че и за противниците му.

Стивън Магуайър, снукър играч
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР