Едно от най-страшните заболявания на нашето време е ракът. Туморите

...
Едно от най-страшните заболявания на нашето време е ракът. Туморите
Коментари Харесай

Учени със сензационно откритие за кръвната група и рака: Фаталните тумори са

Едно от най-страшните болести на нашето време е ракът. Туморите мъчно се откриват и в огромна част от случаите последствията са съдбовни, написа zdrave.to.

 

Това е и повода учените по целия свят да организират редица изследвания, с вярата да се откри лек за онкологичните болести.

 

Една от сферите, в които специалистите са се съсредоточили е дали има връзка между кръвната група на човек и вероятността да се разболее от рак.

Най-голямото изследване в тази тенденция е извършено в Швеция и Дания.

Наблюдавани са 1,6 милиона души, първият от които е регистриран още през 60-те години. Те са следени в продължение на 20–40 години, след което учените са анализирали какви болести са развили хората, сравнявайки тези данни с кръвни групи.

Общо са открити съвсем 120 хиляди случая на рак.

Като ориентир учените са взели първата (нулева) кръвна група и честотата на развиване на всички случаи на рак, свързани с нея.

Оказа се, че не всички типове рак са по-рядко срещани при хората с тази кръвна група. Определени са 8 вида рак, които са диагностицирани по-често спрямо другите групи.

Това се отнася за рак на панкреаса и слюнчените жлези (и двете са срещани по-често с 37%), рак на гърдата (по-често с 6%), рак на устната празнина (с 49%), рак на стомаха (с 12%), хронична лимфоцитна левкемия (от 25%), рак на матката (23%), рак на пикочния мехур (9%).

Учените са разкрили и 5 типа рак, които са по-рядко срещани във втората (А) и четвъртата (АВ) кръвна група, в сравнение с в първата.

Това включва рак на фаринкса (18% по-малко вероятно), аденокарцином на хранопровода (23%), рак на тънките вътрешности (18%), плевра (55%) и миелом (15%).

И по този начин може ли да се твърди, че шведски учени са потвърдили, че при първата кръвна група не се развива рак на стомаха. 

Всъщност не. Хората с тази кръвна група нямат имунитет към развиването на този израстък, само че той се образува по-рядко при тях, в сравнение с при притежателите на други кръвни групи.

Това считат освен шведските учени, само че и техните сътрудници от Англия, Дания и Китай.

Има доста проучвания за връзката на кръвните групи с тумори и доста други болести. Има даже проучвания върху това по какъв начин избрана кръвна група въздейства върху прогнозата за някои типове рак.

Накратко, лекарите интензивно се занимават с тази тематика. Но към момента няма огромни пробиви.

Експертите имат малко разбирания за това по какъв начин кръвна група може в действителност да повлияе на развиването на заболяването. За някои подобен метод наподобява изцяло непросветен.

Но наподобява, че въпреки всичко има някои връзки. Например, съществува доктрина, че антигените А и В, присъстващи в трета и четвърта кръвна група и изчезнали в първата, могат да се свързват с бактерията Helicobacter pylori.

Именно този бацил предизвиква развиването на рак на стомаха. Този фактор може да играе роля по отношение на рака на панкреаса.

И по тази причина в първата група тези два злокачествени тумори са по-рядко срещани.

Като цяло няма смисъл да се преглежда кръвна група като присъда, защото изгодите по отношение на някои болести се компенсират от нараснал риск от други.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР