Едно от най-странните неща, които се случиха след фалита на

...
Едно от най-странните неща, които се случиха след фалита на
Коментари Харесай

287 милиона долара по-късно

Едно от най-странните неща, които се случиха след банкрута на втората по величина крипто борса в света FTX бе изненадващо " хакване ". Много от крипто портфейлите на FTX бяха източени към разнообразни нови портфейли, само че от началото на седмицата се вижда противоположния развой, всички тези портфейли трансферират средствата към един единствен портфейл в етериум.

Към момента на издание на материала, този е " консолидирал " над 228 хиляди етера, които се равняват сега на над 287 милиона $. Процесът продължава и сега на издание на публикацията и евентуално ще нараства още.

Любопитни данни изнесоха редица консуматори на Twitter, които несъмнено смятат, че " хакването " е вътрешно, т.е. от човек, който работи за FTX. Основната причина за това е, че всичко се е случвало прекомерно постепенно. Хакерът е работил извънредно мързеливо, като че ли е нямал никакви терзания, че може да бъде спрян или заловен.

Друга причина крипто анализаторите да считат, че " хакването " е вътрешна работа е, че то е белязано от един куриоз. Едни от първите портфейли, които са изпразнени са тези в криптовалутата на блокчейн мрежата TRON - TRX. След което хипотетичния хакер е траял с портфейлите в другите криптовалути, до момента в който в един миг не се пробва да трансферира портфейла на FTX със стейбълкойните USDD, които също са в блокчейн мрежата на TRON. Проблемът е, че няколко опита не съумяват, а повода е нулевото салдо на FTX в TRX, защото всички средства там към този момент са изпразнени. А с цел да се реализира трансакция в USDD, TRON изисква възнаграждение на такси в TRX.

След няколкото несполучливи опита да бъдат изпразнени портфейлите с USDD, хипотетичния хакер в действителност превежда към FTX 500 TRX от сметка в крипто борсата Kraken. Любопитното в обстановката е, че Kraken съблюдава всички условия на регулаторите в Съединени американски щати и имат персоналните данни на всеки един техен клиент. Главният управител по сигурността на Kraken Ник Перкоко удостоверява това в своя Twitter акаунт, т.е. прочут е притежателя на портфейла превел въпросните 500 TRX, с цел да може да бъде източен портфейла на FTX в стейбълкойна USDD.

We know the identity of the user.
— Nick Percoco (@c7five)
Дали в миналото ще стане ясно дали последвалата кражба на средства от FTX е вътрешна работа или към този момент банкрутиралата борса в действителност е била хакната, следва да разберем.

Междувременно притежателя на FTX Сам Банкман-Фрайд продължи със странните си изяви още веднъж в Twitter, потвърждавайки, че щатското поделение на FTX разполага с задоволително средства, с цел да се разплати с клиентите си, а хедж фонда Alameda Research има позитивни активи, само че неликвидни.

12) To the best of my knowledge, as of post-11/7, with the potential for errors:

a) Alameda had more assets than liabilities M2M (but not liquid!)
b) Alameda had margin position on FTX Intl
c) FTX US had enough to repay all customers

Not everyone necessarily agrees with this
— SBF (@SBF_FTX)
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР