Едно от най-печелившите предприятия в страната – девненсият завод „Полимери”,

...
Едно от най-печелившите предприятия в страната – девненсият завод „Полимери”,
Коментари Харесай

Историята на фалита: Как е източен девненския завод „Полимери”?

Едно от най-печелившите предприятия в страната – девненсият цех „ Полимери”, е разграбено и опустошено.
Марио Христов работи в Полимери 23 години и знае цялата история на завода. Той е някогашен началник на отдел „ Технолигии и съгласуваност на производството”.

Снимка: bTV

„ В момента на приватизирането имаше цялостни хранилища с подготвена продукция, доколкото знам в размер на 20 млн марки.... Първо продукцията беше продадена, парите изчезнаха, последователно се стопиха и аварийните елементи от складовете, които бяха тотално опразнени”, споделя Марио Христов.
Семейство Баневи имат възражения по обвиняванията на спецпрокуратурата „ Евгения и Николай Баневи не са се крили. Семейството с трите деца напълно легално е било на път за София ”, пишат от пресцентъра на фамилията в обръщението до медиите.
През 2010 година Николай Банев оповестява на 700-те служащи, че заводът стопира и ще бъде нарязан за скрап.

„ Не е обикновено дружество, което носи по милион - милион и половина чиста облага на месец да бъде затворено и нарязано, при което оценката беше, че ще бъдат взети към 10-15 млн. от метали”, споделя още Марио Христов.

Снимка: bTV
И съгласно дългогодишния някогашен шеф, приватизацията на „ Полимери” е неуспех. „ Държавата постоянно в лицето на Държавната организация за приватизационен и следприватизационен надзор никой не може да ме убеди, че не е в положение да си върне собствеността, поради това, че нещата не се случват по верния начин”, споделя Румен Дяков, някогашен изпълнителен шеф на завода.

Агенцията за приватизация дава отговор единствено за продажбата на миноритарния пакет от 24%, само че не слага следприватизационни задължения за купувача.
Гешев: Делото „ Полимери “ ще онагледи „ бандитската приватизация ” в страната ни На семейство Баневи са повдигнати обвинявания за заграбване и данъчни закононарушения
„ Тъй като няма опция един миноритарен акционер да извършва и капиталова стратегия, стратегия за трудова претовареност..... Нямаме несбъднат надзор и нямаме някакви пропуски по тези покупко-продажби, за жалост, нали, има обстановки, които са отвън нашия контрол”, изяснява Петя Александрова – изпълнителен шеф на Агенцията по приватизация.

Каква част от завода е благосъстоятелност на Николай Банев след всеобщата приватизация, Държавният депозитар нямал право да разкрие обществено.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР