Едно от най-отровните растения в света от дни е част

...
Едно от най-отровните растения в света от дни е част
Коментари Харесай

Едно от най-отровните растения в света и какво може да ни причини само с допир

Едно от най-отровните растения в света от дни е част от експонатите в " Отровната " ботаническа градина в замъка Алнуик в Нортъмбърленд, Англия, в който са снимани два от филмите за Хари Потър. Тук на посетителите им е неразрешено да помирисват и допират всички над 100 експоната, които са могат да имат деяние както на отрова, по този начин и на опиат.

Dendrocnide moroides, познато още като Gympie Gympie, е най-новото попълнение в сбирката, което сигурно ще провокира още по-голям интерес. Сочено като едно от най-отровните растения в света, то е сложено в стъклена витрина. Има си лична защита, която отваря вратата, облечена в защитен костюм и с шлем, който не разрешава да вдишва рисковите изпарения.

Растението е част от семейство копривови. Среща се в тропическите гори на Малезия и Австралия. Може да доближи до 10 метра височина, а цъфти и дава плодове, когато е до три метра. Листата са огромни, сърцевидни и тъмнозелени и по нищо не показват опасността, която носят.

Стъблото, клоните, дръжките, листата и плодовете на тези растения са покрити с дребни власинки, известни като трихоми. Те са цялостни с отрови и в случай че бъдат допрени, остават по кожата до една година. А всеки досег до която и да е част предизвиква ужасна болежка, която се усеща като заливане с киселина. Други пък я съпоставят с изгаряне и токов удар по едно и също време.

Коктейлът от отрови, който навлиза в тялото ни след " убождането " от власинките се задейства когато пипнем засегнатото място, при контакт с вода или от температурни промени. Болката е толкоз мощна, че е довела до гибелта на няколко души, а други сами са протегнали ръка на живота си, неспособни да я изтърпят в продължение на седмици и даже месеци, предава BBC.

Преди няколко години австралийски учени откриха, че токсините, които Dendrocnide moroides създава, наподобяват доста на тези от паяци и скорпиони. Молекулярната им конструкция е сходна на възел, което позволява отровата да се заплита и неведнъж да нападна рецепторите за болежка, което води до същинска мъка. За благополучие, сходни растения се срещат рядко в природата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР