Eдно от най-известните хищни растения – Венерината мухоловка (Dionaea muscipula),

...
Eдно от най-известните хищни растения – Венерината мухоловка (Dionaea muscipula),
Коментари Харесай

Това хищно растение може да брои

Eдно от най-известните хищни растения – Венерината мухоловка (Dionaea muscipula), може да брои, откриха немски учени.

Oткритието е било направено в хода на наблюдаване по какъв начин растетието лови и изяжда жертвите си. Пълният текст на проучването е оповестен в сп. Current Biology.

В хода на теоретичен опит откриватели от  Вюрцбургския университет прикрепили към Венерината мухоловка електроди, с цел да изследват в елементи интензивността й при лов на жертви. Те обезпечили и лесна плячка – щурци, пускани през избран период от време от стъклена банка, и следила по какъв начин растението реагира на тях. Така открили, че Венерината мухоловка фиксира какъв брой пъти жертвата се допира до повърхността й чрез изключително чувствителни власинки. Умното растение изчаква приблизително две докосвания в продължение на 20 секунди и тогава „ щраква клопката ”, разкрили биолозите.  След улова на жертвата, „ хищникът ” стартира да отделя характерни киселини и ферменти, нужни за преправянето на храната.

Германските биолози не престават да изследват Венерината мухоловка като идната им цел е да разшифроват генома на растението, с цел да бъде разказано най-подробно еволюционното развиване на този тип и да стане ясно за какво се храни с инсекти.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР