Едно от най-добрите художествени описания на бунта на Емелян Пугачов,

...
Едно от най-добрите художествени описания на бунта на Емелян Пугачов,
Коментари Харесай

Проектът „Пугачов“

Едно от най-хубавите художествени описания на протеста на Емелян Пугачов, избухнал през 1773г. в Русия, по време на царуването на Екатерина Велика, е повестта на А. С. Пушкин „ Капитанската щерка “. Там картината на метежа е обрисувана по този начин, че читателят се потопява напълно в събития.

Но малко на брой знаят, че Пушкин и неговият съвременник, писателят Николай Полевой, почнали да пишат не просто художествени творби – а исторически проучвания на протеста на Пугачов. Било им обещано цялостното право да работят и с най-секретните архиви. Пушкин даже получил задатък от 50 хиляди рубли.

Но и двамата, ровейки в архивите, след известно време… отказали да продължат. Очевидно, били разкрили нещо, което ги предиздвикало да пресечен работата си. Какво ли било то?

Официалната теза в Русия постоянно била, че Селската война от 1773-1775г., под предводителството на Пугачов, е резултат от пропагандата на необразования, само че съдбоносен казак против безчинствата на дворяните и служителите. Но националните „ митинги “ с вили и коси били такива, че се наложило да ги потушават постоянни войски, отпред със самия фелдмаршал А. В. Суворов.   За да придобие протестът подобен обсег, очевидно е имало нещо по-сериозно.

През 1762г. умира императрица Елисавета Петровна. На престола сяда нейният племенник под името Петър ІІІ – брачен партньор на принцеса София декор Анхалт-Цербст. Той цари единствено 6 месеца и заради редица непопулярни стъпки е свален с прелом, проведен от армията и от личната му брачна половинка, която става императрица под името Екатерина. Историята по-късно ще я назова Екатерина Велика. Скоро Петър ІІІ умира при неизяснени условия, само че се счита, че е погубен по заповед на новата императрица. И тогава почнали проблемите.

На разнообразни места в Русия се появявали многочислени кандидати, че точно те са „ същинският стопанин и самовластник “ Петър ІІІ. Сред народа ту тук, ту там почнало да тлее неодобрение. И най-после през 1772г. избухва въстанието на Емелян Пугачов… До ден-днешен има подозрения – кой в действителност е Пугачов? Някои твърдели, че е император Петър ІІІ, други – роден брат на императрицата.

След разгрома на въстанието на Пугачов, следователите разкрили голям брой забавни детайлности. По традиция се счита, че той бил напълно необразован. Но ето фрагмент от стенограмата на разпита на драгунския прапоршчик Михаил Шванович, който служил при вожда на протеста:

„ Пугачов ме попита дали мога да пиша на шведски? Аз взех решение да го измамя и написах на немски. Той погледна и попита за какво го неистина? После на няколко пъти писах негови писма на немски до губернаторите, а той ги четеше и подписваше “.

Не е ли прекомерно просветен Пугачов за необразован донски казак: незабавно разграничава шведския ръкопис от немския, а след това чете на немски и подписва?

В неговата войска имало 96 оръдия от друг диаметър с опитни артилеристи, френски и полски военни съветници. С оръжие и барут го снабдявали уралските фабрики. Под знамената му били 15 000 опитни във военното дело казаци и дезертьори от царската войска.

Отрядът на военачалник Михелсон, който залавя Пугачов, пленява в щаба му знамената на холщайнските драгунски полкове, които били разформирани още през 1762г., тъй като били най-верните елементи на Петър III. Откъде Пугачов има знамената на холщайнските драгуни? Не е ли напълно неправдоподобно един необразован казак да внася такива тънки нюанси в хералдиката на протеста?

Несъмнено, донският казак Емелян Пугачов е съществувал. Но е прекомерно евентуално до рамото му да се е намирал някой различен – който в даден миг напуснал щаба му, след което пугачовските отряди почнали да търпят провали. Докато се стигнало до пленяването на селския водач.

Защо планът „ император Петър III – Пугачов “ бил закрит от тайните поръчители? Може би, тъй като процесът на „ националния яд “ станал неуправляем. Едно нещо е просто да бъде сменена Екатерина с някой различен. А напълно друго – да се допусне на власт съветски цар, унищожаване на крепостното право, национално самоуправление. Защо са й на Европа такива трансформации в Русия? Все отново с немкинята Екатерина ІІ е по-лесно да се поддържа връзка, в сравнение с с националния съветски цар.  И в случай че се допусне, че „ планът Пучагов “ е бил управителен от Запада, става ясна и загадъчната фраза, която написал княз Потьомкин в писмото си до любовника на Екатерина ІІ – граф Алексей Орлов:

„ Чу ли за Пугачов? Комай французите се пробват да ни вършат мръсотии? “

Така от пожълтелите архиви излизат, от време на време непредвидени загадки, които внасят подозрения в „ формалната “ история.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР