Едно от местата в София, чийто ремонт е предизвикателно през

...
Едно от местата в София, чийто ремонт е предизвикателно през
Коментари Харесай

Нов облик на централно място в София

Едно от местата в София, чийто ремонт е предизвикателно през последните 25 години за не един и двама столични кметове, е регионът към Централна гара. След като преди 3 години постройката беше главно ремонтира, в този момент е ред на регионът към нея. Подготвеният план има за цел да даде предимство на пешеходците и велосипедистите над колите. „ Трябва да се смени моделът на действие на градското пространство. В момента то е доминирано от коли. Ние се опитваме да изкараме хората на терен, каквато е актуалната градоустройствена процедура. Градът е за хората, не за колите. Да премахнем всички огради и трудности, които пречат да се премине върху терена и да създадем най-кратките пътища от автобусните и трамвайните спирки до пространството на Централна гара ", изясни пред Българска национална телевизия арх. Ангел Захариев.

Голямо парково пространство, търговски, жилищни, офисни и културни здания с публично налични покриви, на някои от които да има питейни заведения и заведения за хранене. Автомобилите пък ще се движат подземен, откъдето ще минава бул. "Княгиня Мария Луиза ". Така наподобява площадът пред Централната железопътна гара и близките терени в плана на проектантското студио "А и А архитекти ", класиран преди всичко в състезанието на Европейските архитектурни награди "Визар " за 2018 година

"Идеята е да има пространства, отворени за хората с плавни прекосявания, без доста стълби и трудности, те да могат да се употребяват за разнообразни събития - културни, спортни. В същото време би трябвало да има и богато озеленяване. В северната част на града има дефицит на паркове спрямо южната и източната. Всяко едно озеленяване ще докара до понижаване на фините прахови частици и възстановяване на микроклимата в региона. Ние предлагаме и покривите на постройките също да бъдат оживени, там да бъдат създавани функционалности с публичен достъп, тъй че те да се оживят и да основат нов небосвод на градското пространство ", сподели арх. Захариев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР