Едно от интересните неща в биологията на новия вариант Омикрон

...
Едно от интересните неща в биологията на новия вариант Омикрон
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Преболедувалите Омикрон са защитени от другите варианти

Едно от забавните неща в биологията на новия вид Омикрон е, че той доста по-рядко визира белия дроб. Това сподели проф. Тодор Кантарджиев за предаването „ Добър ден България “ на Радио „ Фокус “.

По думите му има задоволително епидемиологични данни, че новият Омикрон е по-щадящ белите дробове от другите разновидности и който го изкара е предпазен и от Делта, и от Алфа разновидността. Обратното обаче не е правилно, сподели още проф. Кантарджиев.

„ Делта разновидността ще продължи да господства още известно време, само че ще бъде преместен от Омикрон в нашата страна. Сега, едно хубаво нещо, което е потвърдено, е, че тези, които са прекарали зараза с Омикрон са предпазени от другите досегашни разновидности. За страдание обаче не е по този начин с хората, прекарали Делта или Алфа разновидността в нашата страна. Те не са задоволително предпазени от Омикрон.

Едновременно няма възможност да се заловен двата разновидността, тъй като както ви споделих, РНК-овите вируси се изместват при инфекцията. А пък вероятността да хванеш два разнообразни ковид е толкова дребна, пренебрежимо дребна, че не си коства да я разясняваме, тъй като такава е биологията на вируса. Важното е хората да знаят – който е прекарал предходната година ковид е хубаво да се имунизира, с цел да е подготвен за разпространяването на Омикрон, в смисъл организма да има имунна отбрана в задоволителна степен “, изясни здравният специалист.

Проф. Кантарджиев добави, че всички до момента настоящи имунизационни кабинети стартират да работят, а от края на седмицата ще се включат и някои мобилни пунктове за имунизация, които бяха инициирани от столичният кмет Йорданка Фандъкова, в които изнесени пунктове без авансово записване на час, всеки може да си сложи някоя от утвърдените в Европейски Съюз ваксини.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР