Едно от емблематичните имена, който е бил начело на ПР

...
Едно от емблематичните имена, който е бил начело на ПР
Коментари Харесай

Иван Такев: Надявам се, че през пролетта ще видим друг ЦСКА

Едно от емблематичните имена, който е бил отпред на ПР отдела на ЦСКА е специалистът в тази област Иван Такев. През годините е работил в отдел " Реклама " в БСФС, редактор е на " Програма " и " Култура " в БНР, прекарва 2 години в радио " Свободна Европа ", бил е водещ на предаването " Отзвук " по Националната телевизия, виновен редактор на " Новини " в Канал 1, а сега е омбудсман на Българска национална телевизия. Такев, който продължава да носи ЦСКА в сърцето си бе началник на пресклубжбата на клуба при последната шампионска купа на отбора през 2008-ма. Ето какво описа той пред " Тема Спорт " за това време и работата със Стойчо Младенов, Александър Томов, триумфите и отнетия лиценз.

Г-н Такев, бяхте в ЦСКА в един доста мощен спортно-технически интервал. Как гледате на тима в този момент?

- Наистина имах шанс да бъда част от последния шампионски екип на ЦСКА от 2008 година, когато ЦСКА стана за финален път първенец с 16 точки разлика пред втория, а точно безконечния противник Левски. Сравненията сред в този момент и тогава са безпредметни и неуместни, тъй като тогава селекцията на ЦСКА беше такава, че имаше конкуренция по трима души на пост. Направете изводите сами. На вратата- Ивайло Петров, Пиргов и Ковачевич. Крайни бранители - Данчо Тодоров, Машадо (Бог да го прости), Виданов, Роберт Петров... Централни бранители - Вальо Илиев, Тунчев, Котев, Ландзаат, Вуядинович... В средата на терена - Маркиньос, Тошко Янчев, Кабус, Гъргоров, Жоро Илиев, Велизар Димитров. По крилата - Удоджи, Амунике, Зе Руи и Петре, нападатели бяха Ней, Гарсес, Чиликов и Евгени Йорданов. Какво съпоставяне да се прави? ЦСКА имаше подготвени два равностойни състава. Да бъда ПР на подобен тим беше огромна чест и отговорност! Сега виждате, че селекцията е лимитирана и Стойчо Младенов е усложнен да сглобява състав за този сбит цикъл, изключително когато има и контузени играчи. В момента ЦСКА не е това, което би трябвало да бъде, само че треньорите изцеждат максимума. Надявам се, че през зимната пауза ще се направи нужната и точна селекция и напролет ще забележим различен ЦСКА. Аз имам вяра, че Гриша Ганчев е точният човек на точното място и няма да остави плана незавършен.

През годините опитахте ли да намерите за себе си виновниците за отнетия лиценз през 2008-ма?

- Не желая да се връщам обратно към срамния епизод с отнемането на лиценза, само че в полза на истината ЦСКА стана жертва на добре проведен и извършен скрит план, в който ефективно присъединяване взеха висши държавници и чиновници на БФС. Александър Томов се предовери на тези хора.

Наистина ли Борислав Михайлов уверяваше до последно Александър Томов, че няма да има проблем, както твърди тогавашния притежател?

- Михайлов в действителност уверяваше Томов, че клубът няма да има проблем с лиценза, само че и в клуба беше позволена неточност, която беше употребена против него. Ставаше дума за 250 000 лв. които бяха налични и трябваше да се внесат в Национална агенция за приходите, само че управлението реши да изплати забавените награди от есенната победа над Левски. От тази срамна преживелица пострада освен ЦСКА, само че и целият български футбол. " Прокобата " порази и другия водещ български тим Левски, който, както виждате, още затъва в блатото. Ако ЦСКА бе играл с Бате Борисов през 2008-ма, щеше да направи европробив. В удара против ЦСКА, с изключение на спортно-технически и стопански, имаше и политически миг. Силен ЦСКА засилваше и политическите позиции на Томов, което по никакъв начин не се харесваше на някои държавни мъже в България!

Стойчо Младенов още веднъж разгласи война на всички. Как приемате реакциите му в последно време?

- Казаното от Младенов, когато и да бъде казано, все ще е късно и правилно! Това е наклонност, която с друга активност се постанова през годините. Нелучайно Гриша Ганчев доста подходящо сподели, че ще продължаваме да си играйкаме по нашите ширини и да се залъгваме, че имаме " феърплей " шампионат!

Не смятате ли, че думите на Младенов след мача с Локо София имаха и друга цел - да се отклони фокуса от слабата игра на тима?

- При последното му завръщане, аз видях един изменен Стойчо с положително наличие пред камерите, излъчващ повече мъдрост и престиж, потиснал страстите и нестрахуващ се да си признае грешките и да ги търси най-вече в себе си и тима. Всичко е до време. Не му трябваше доста да изригне и да се върне към добре познатия ни облик! Това демонстрира, че и волски нерви да имаш, дълго няма да издържиш. Аз постоянно съм бил съперник да извинявам играта и представянето на тима със съдийството и съм търсил на първо място грешките при нас. Винаги съм бил на правилото от моя спорт фехтовката, че в случай че искаш да победиш, би трябвало да излезеш с два-три туша в джоба, с цел да преодолееш тенденциозното съдийство. Но както се споделя всичко има край и първи път! И както, вярно означи Стойчо, тук картонче там картонче тук противоположен фал или несвирена дузпа и все в ущърб на ЦСКА. Да напомням ли очевадни и христоматийни образци за съдийски тесли, най-много в мачовете ни с Лудогорец? В последния мач в Разград, обстановка за нарисуван втори жълт и респективно червен картон беше подмината, и то при резултат 0:0.

И кой печели от това!?

- Мегаломанското его на един недодялан план, който и 20 пъти подред да стане първенец, няма да придобие харизмата и славата на тимове като ЦСКА и Левски. Най-губещ е целокупният български футбол, който по тази причина и затъва все по-надолу в международните ранглисти. Аз се чудя българските футболни деятели и съдии не гледат ли европейски футбол и да съпоставят какви са критериите за играта там и по какъв начин съдията остава неосезаем по време на мача.

Как ще коментирате декларацията на шефовете на Левски, че те постоянно са били надалеч от политиката и ще наблюдават изкъсо по какъв начин какво става с ЦСКА?

- Ще се въздържа от коментар, само че обществена загадка е, че след измененията през 1989-та година, Левски се употребява със мощна държавна защита. Ще изброя имената на някогашния столичен кмет Стефан Софиянски и неговият заместител Герджиков, починалият вицепремиер Бакърджиев, депутата Георги Марков и не на последно място Бойко Борисов. Трябва ли да разясняваме мераците на някои някогашни военни министри, като Сталийски, който искаше да закрива ЦСКА? ЦСКА не желае да се употребява с някаква изключителна държавна защита, а да има идентичен аршин, най-много за собствеността и използването на спортните бази. На мен ми се желае тимове ЦСКА, Левски, Локомотив, Славия да имат европейски спортни уреди. Изненадан съм по какъв начин град като Варна не има съвременно футболно оборудване, а се постанова да се играят мачове на " равнищата " на стадион " Тича ".

И стигаме до този брадясал към този момент въпрос за нов стадион на " Армията "...

- Болно ми е когато вървя там, където е предходна моята младост като състезател на ЦСКА и където се упражнявали и обитавали олимпийски и международни първенци, цветът на българския спорт. Централната алея е с изровен асфалт като в някое забутано село, трибуните са като на стадион на страна от третия свят! Как да вървят хората на подобен стадион? Само любовта към алената концепция не стига! И по тази причина се веселя на реакцията на, както споделят, бъдещия министър председател Кирил Петков. Дано в оповестената бъдеща смяна, място намерят и спортните уреди, и в частност тези на ЦСКА.

В какви връзки сте сега с Александър Томов?

- В естествени човешки взаимоотношения сме. Никога не съм му спестявал истината и съм му казвал какво мисля за негови управнически решения и подходи. Каквото съм имал да му кажа, съм му го споделил. Жалко, че не се възползва от дадените му препоръки в някои обстановки. Винаги си е бил самодостатъчен във връзка с медиите и бързаше да приказва пред камерите, вместо да бъде " стопанин на мълчанието ". Като началник той направи положителни неща, като това да изсветли финансите и заплащането на футболистите. Да им превежда парите по банков път и да избегне предоставяне пари под масата - всеобща процедура по това време във водещи български клубове. Само с този си ход той си завоюва доста врагове измежду футболната общественост.

Вие сте специалист по ПР и реклама. Каква е оценката ви за работата в ЦСКА в този аспект все още?

- За сегашната обстановка не мога да приказвам, тъй като нямам директни усещания. Отскоро ЦСКА има нов ПР, само че с изненада разбрах от предходния сътрудник, че ПР-ът не е пътувал с тима по лагери и мачове, не е участвал на тренировките на Панчарево. Това откровено ме учудва и изненадва. Когато аз изпълнявах тази функционалност, постоянно съм бил близо и дружно с тима и треньорското управление когато и да е.

Името на Радостин Василев се спряга, като главен претендент за министър на спорта. Какво е мнението ви за него?

- Познавам го незадълбочено от времето, когато беше част от юридическия екип на ЦСКА. Впечатленията ми са за човек, който е на ти със спортната проблематика като правист. Ако бъде определен за министър му поисквам доста сили с цел да изгребе тинята от българския спорт. Мисля, че ще получи социална поддръжка в случай че почтено и честно се захване с тази работа.

В Благоевград ЦСКА изигра следващият си слаб мач. Това тъждество постави ли завършек на фантазиите за детронация на Лудогорец?

- Това са футболистите, с които разполагаме сега. Не знам дали са разбрали още, че да си футболист на ЦСКА не е смешка работа. Повториха се остарели недостатъци, които очевидно са систематични при тях. Както и в мача със Славия, по този начин и в Благоевград, загубихме две точки в продължението на мача. Дали това е поставило завършек на шампионските упоритости, не знам! Но на мен, пък и освен на мен ми се желае да виждам хубав и нападателен футбол от ЦСКА, даже и да не станем първенци. Връщам се към 2008 година. Тогава огромен % от успехите, с които станахме първенци бяха с резултат 1:0, само че времената са други. Тогава тимът беше по-солиден и можеше да удържи резултат 1:0. Недоумение буди у мен обстоятелството, че при 1:0, вместо да натиснем и да затворим и решим мача, нашите футболисти стартират напразно да разиграват топката, да накъсват играта и прочие.

Как можем да разчетем поддръжката, която оказа на Бербатов съвсем сигурният предстоящ министър председател Кирил Петков?

- В ръководството на страната на всички равнища настъпват генерационни промени. Моите почетения към Михайлов и неговия екип, само че в този момент не сме 1994-та или 2004-та, а наближаваме 2024-та година! С апаратни хватки и всякакви други операции не можеш да управляваш каквато и да е система, камо ли футбола! На фурия и мястото на българския футбол в международните ранглисти, се чудя на самочувствието на Михайлов да се появява на обществени места и на интернационалните мачове, измежду свои някогашни сътрудници, които са постигнали доста повече триумфи от него като началник. Мен би ме било позор. И тук не става дума единствено за националния тим и клубните тимове, а за цялостното положение на организацията на родния футбол.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР