Едно от десет преждевременни раждания в САЩ е свързано с

...
Едно от десет преждевременни раждания в САЩ е свързано с
Коментари Харесай

Всяко десето преждевременно раждане е свързано с излагането на бъдещите майки на химически вещества

Едно от 10 преждевременни раждания в Съединени американски щати е обвързвано с излагането на бременни дами на фталати - химически субстанции, съдържащи се в пластмаси, козметика и бои, съобщи Агенция Франс Прес, базирайки се на американско проучване.

За задачите на изследването, оповестено в сп. " Лансет Планитъри Хелт " (The Lancet Planetary Health), създателите са анализирали равнището на фталати в урината на над 5000 бременни дами в Съединени американски щати.

Направените разбори демонстрират, че за 10-те % от тях с най-високи равнища на фталати рискът от прибързано раждане, дефинирано като бременност под 37 седмици, е бил с 50 % по-висок спрямо 10-те % от дамите с най-ниски равнища.

" Тези химикали, които са ендокринни и метаболитни разрушители, могат да ускорят раждането и да доведат до прибързано раждане ", сподели пред Агенция Франс Прес водещият създател на проучването доктор Леонардо Трасанде от Медицинския център " Лангон " към Нюйоркския университет.

Екстраполирайки данните за цялата територия на Съединени американски щати, близо 56 600 преждевременни раждания или към 10 % са могли да бъдат свързани с излагането на фталати през 2018 година

Тъй като преждевременното раждане може да докара до здравословни проблеми, откривателите правят оценка и медицинските и обществените разноски за преждевременните раждания, свързани с фталатите, които възлизат на сред 1,6 милиарда и 8,1 милиарда $.

Въпреки че проучването е направено в Съединени американски щати, Леонардо Трасанде пресмята, вземайки поради повсеместното разпространяване на фталатите, че сред 5 и 10 % от преждевременните раждания в множеството други страни могат да бъдат свързани с въпросните химикали.

Според откривателя над три четвърти от излагането на фталати идва от пластмасите. Производителите им обаче не заплащат за последствията за здравето, те не се грижат за тези недоносени бебета, отбелязва Трасанде.

Осъзнаването на евентуалната заплаха от фталатите, и в частност на бис (2-етилхексил) фталата (DEHP), накара някои производители на пластмаси да се опитат да ги заменят с други съединения от същата химична група.

Резултатите от актуалното проучване обаче разкриват " още по-плашещи " резултати от тези заместители.

Изследването не потвърждава причинно-следствена връзка сред фталатите и преждевременното раждане, само че " преобладаващият брой обсервационни изследвания поддържат тази догадка ", споделя пред Агенция Франс Прес Стефани Айк, специалистка по репродуктивно здраве в Калифорнийския университет, която не е част от изследователския екип.

Метаанализ, изработен от американски откриватели и оповестен през 2022 година в списанието за педиатрия за Американската здравна асоциация, сподели, че високото равнище на излагане на бременни дами на фталати е обвързвано с нараснал риск от прибързано раждане - сред 12 и 16 % според от типа на фталата, заяви Българска телеграфна агенция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР