Едно натоварване на танкер с втечнен природен газ (LNG) отоплява

...
Едно натоварване на танкер с втечнен природен газ (LNG) отоплява
Коментари Харесай

Може ли американският втечнен природен газ да спаси Европа

" Едно натоварване на танкер с полутечен природен газ (LNG) отоплява 1 млн. души в Европа за един месец ", радва се чиновник на Cheniere, най-големият експортьор на полутечен природен газ в Съединени американски щати, като показва профилиран транспортен съд, дебаркирал на големия терминал за експорт в Корпус Кристи, Тексас. Фирмата е вложила 17 милиарда $ в оборудването и през октомври направи първа копка, с цел да стартира спомагателното уголемение за 8 милиарда $. More lng отплава от още по-големия цех на Cheniere в Луизиана.

Когато администрацията на Доналд Тръмп се зарече през 2019 година да популяризира " газ за независимост по целия свят ", това прозвуча като пресилена реторика. Сега, изключително за европейските уши, това звучи примамливо. Русия спря доставките в отговор на западните наказания, наложени след нахлуването й в Украйна. Въпреки че настоящите цени паднаха от върховете си, ненапълно с помощта на мекото време, европейските страни търсят способи да заменят съветското гориво. Freedom gas наподобява просто билет.
По-голям експорт
Американската организация за енергийна информация (EIA) пресмята, че размерът на износа на LNG от страната се е нараснал с 12% през първата половина на 2022 година, на годишна база, до еквивалента на 57 милиарда куб. метра (bcm) при регазификация. Близо две трети са били за Европа спрямо почти една трета от общия размер през цялата 2021 година Съединени американски щати изпревариха Австралия и Катар, с цел да станат най-големият експортьор на LNG в света. Споразумение, контрактувано през март сред Съединени американски щати и Европейски Съюз, планува спомагателни 50 милиарда куб. метра американски полутечен природен газ да се насочат към Европа през това десетилетие. На 7 ноември Daily Telegraph заяви, че Англия и Съединени американски щати са напът да разгласят огромна договорка за LNG след срещата на върха на Организация на обединените нации за климата, която се организира в Египет.
Реклама
Ако американските " ускорители " на LNG реализиран своето, това е единствено началото. Тоби Райс, началник на EQT, най-големият производител на природен газ в Съединени американски щати, желае страната му да усили четирикратно потенциала си за експорт на полутечен природен газ до 2030 година до 1.6 милиарда куб. метра дневно. Той твърди, че това освен ще облекчи енергийната рецесия, само че даже, в случай че този газ се употребява за изместване на по-мръсните въглищни централи в развиващия се свят, ще се бори с изменението на климата. Превръщането на Америка в дълготрайна суперсила за полутечен природен газ ще бъде по-трудно от тазгодишния еднократен скок. Може ли да се случи?
Може ли Съединени американски щати да се трансфорат във фактор
Съединени американски щати имат доста газ. По калкулации на EIA известните ресурси, които могат да бъдат употребявани посредством съществуващи способи, ще могат да се експлоатират още един век при сегашните темпове на произвеждане. Много се намират в шисти под Апалачите, където са две от най-големите газови залежи в света. Едно от тях, Marcellus, е по-голямо от десетте най-големи стандартни газови залежи, взети дружно. Американските компании за LNG също имат доста упоритости, като подценяват даже проекта на Катар за 50 милиарда $ за увеличение на експортния потенциал с близо две трети през идващите пет години. Приблизително половината от международните планове за LNG, които са в развой на създаване или са препоръчани да бъдат създадени до 2030 година, са в Съединени американски щати.

Индустрията също по този начин, съгласно нейните стандарти за отбягване на риска, вкарва стремително нововъведения. Venture Global е пионер в потреблението на модулно съоръжение за втечняване, което се създава във фабрика и се доставя до мястото на плана. В корабостроителница, близо до терминала на Cheniere в Корпус Кристи, започващата компания New Fortress Energy построява " бързи LNG " втечняващи елементи, които могат да бъдат конфигурирани на остарели кораби или платформи. Това оказва помощ да се понижат нужните финансови разноски от милиарди до 700 - 800 млн. $ на брой.

Род Кристи от компанията за енергийни услуги Baker Hughes изяснява, че модулният метод може да понижи строителството до две години в съпоставяне със строителството на място, което може да отнеме пет или повече години. Venture Global приключва първото си оборудване за рекордно малко време. През май обезпечи към 13 милиарда $ свежи пари за построяването на голям нов цех в Луизиана; той би трябвало да е подготвен да доставя газ до 2024 година Шефът на New Fortress Уес Идънс споделя, че неговата компания може да пусне в употреба по-малки LNG терминали " за почти половината от времето при близо две трети от цената " спрямо стандартния метод.
Реклама Проблемите за решение
За да може могъщата примес от естествени благосъстояния, огромни компании и смели бизнесмени на Съединени американски щати да се трансформира в суперсила на LNG, промишлеността към момента би трябвало да преодолее три спънки. Първата е Уолстрийт, който пречи на извличането на повече газ от земята. Инвеститорите са травматизирани от траялия десетилетие цикъл на взрив и спад, в който шистовите сондажи " изгориха " повече от 150 милиарда $ свободен паричен поток от 2011 до 2020 година Те упорстваха енергийните шефове да върнат рекордни облаги на вложителите, вместо да построяват нов потенциал. И шефовете ги послушаха. Pioneer Natural Resources, огромен производител на шистов газ, предлага дивидентна рентабилност от 12.4% по отношение на 1.4% предходната година. Друга компания в бранша, Chesapeake Energy, удвои схемата си за назад изкупуване на акции. Шистовите компании също по този начин са изплатили 26 милиарда $ дълг.

Ако цените на газа останат високи, тласъкът за сондиране, копаенето, може един ден да стане неустоима опция. Но даже и тогава фирмите за LNG би трябвало да доставят газа от кладенеца до втечнителите. Мат Палмър от S&P Global счита, че Съединени американски щати може да удвоят износа си на полутечен природен газ до края на 2022 година, като употребяват съществуващите си тръбопроводи и разчитат на газ от залежи като тези в Пермския басейн в Тексас, които са покрай терминалите на брега на Персийския залив (виж картата). По-голямо уголемение би изисквало повече гориво да тече на юг от Апалачите без изход на море. От 2016 година няколко плана за тръбопроводи бяха прекъснати заради проблеми с разрешителните и опозиция от страна на деятели срещу газопровода.

Последното затруднение поражда от всички места в Европа. Тъй като LNG плановете са рискови и капиталоемки, кредиторите няма да отпускат милиарди, с цел да ги финансират, в случай че кредитополучателите не могат да покажат дълготрайни контракти, които подсигуряват парични потоци, от които може да се обслужва дългът. Купувачите в Япония и Южна Корея с наслада подписват такива съглашения частично с помощта на наредбите, които дават обещание да ги компенсират, в случай че цените на газа паднат. Но търсенето единствено от Азия не е задоволително, с цел да оправдае огромните разноски за нов потенциал за полутечен природен газ в Съединени американски щати.

Въпреки напъните на Европейски Съюз да размени изгубения съветски газ единствено четири енергийни компании в Европа са подписали дълготрайни газови покупко-продажби с американски експортьори тази година, споделя Лесли Палти-Гузман от аналитичната компания GasVista. Много други се тормозят, че амбициозните политики на Европейски Съюз в региона на климата предвещават вероятно ограничение на потреблението на газ, който, въпреки и по-чист от другите изкопаеми горива, въпреки всичко отделя въглерод при изгаряне.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР