Едно на всеки три деца в света е с оловно

...
Едно на всеки три деца в света е с оловно
Коментари Харесай

Едно на всеки три деца в света е с оловно отравяне

Едно на всеки три деца в света е с оловно отравяне – това са към 815 милиона деца.

Необходими са незабавни дейности за превъзмогване на “зашеметяващите вреди ”, породени от отравянето с олово. Най-вече в страните с ниски приходи, където повече от половината деца са изложени на рискови равнища на замърсителя, написа Guardian.

Отравянето с олово съставлява световна здравна рецесия

В рамките на едногодишен план, управителен от основания във Вашингтон тинк-танк Център за световно развиване (CGD), се стигна до заключението, че отравянето с олово съставлява световна здравна рецесия,. При това тя е “изключително подценявана ” от донорите и политическите водачи.

Около 815 милиона деца – едно от всеки три в света – имат оловно отравяне. Това е обвързвано със сърдечни и бъбречни болести, нарушена просветеност, нападателно държание и преждевременна гибел. Миналия месец в публикация в Lancet Planetary Health беше изчислено, че през 2019 година 5,5 млн. души са умряли заради сърдечносъдови болести, породени от отравяне с олово. Това е към три пъти повече от броя на умрелите от рак на белия дроб.

 

преждевременна смъртност

 

Според изчисленията на Световната банка цената на преждевременната смъртност се равнява на 4,6 трлн. $, или 5,3% от международния Брутният вътрешен продукт. Последиците от отравянето с олово са и забележителна спънка за постигането на съвсем всички цели на Организация на обединените нации за стабилно развиване.

Децата са най-уязвими към това положение, защото е по-вероятно да слагат оловни предмети в устата си. Техните кости и органи всмукват повече от метала, откакто го употребяват. Освен това оловото, което е невротоксин, може по-лесно да премине през кръвно-мозъчната преграда в по-ранна възраст. Това може съществено да засегне умственото развиване.

 

когнитивни нарушавания

 

През юли CGD разгласява работен документ, в който се обобщават 47 изследвания, показващи, че на колкото повече олово са изложени децата, толкоз по-ниски са резултатите им на тестванията по математика, четене и коефициент на просветеност. CGD откри, че към една пета от общата разлика в резултатите от тестванията сред децата в богатите и бедните страни се дължи на разликите в излагането на олово.
Строгите закони и милиардите долари за премахване на аргументите за отравянията не разрешават на множеството деца в богатите страни да влизат в контакт със обилни количества олово. Това не е по този начин в по-бедните страни. Там металът продължава да се употребява в търговски артикули като бои (които могат да се начупят и да основат прахуляк, който хората вдишват). А също и в обичайни медикаменти и подправки, както и в съдове за готвене, остъклени в олово, което може да се отдели в храната.

Несъздаването на буферни зони сред оборудванията за минни боклуци и жилищните региони също способства за замърсяването на почвата и въздуха в бедните страни. Подобно е и с неналичието на добре прилагани стандарти за сигурност и запазване на околната среда от предприятията за преработване на оловно-кисели акумулатори.
В резултат на това се счита, че повече от половината от децата в страните с ниски приходи са с оловно отравяне. Докато в богатите страни този % е едвам 3%.

 

нужни са трагични дейности

 

В изказване на CGD се споделя, че са нужни трагични дейности за преустановяване на “бавно разрастващата се рецесия ”. Призоваватсе и организациите за развиване и банките да поддържат държавните управления в страните с ниски и междинни приходи да изготвят национални тактики. Те би трябвало да включват контролиране и повишение на осведомеността.

В кратковременен проект намаляването на замърсяването, да вземем за пример посредством евакуиране на артикули от пазара, може да има доста влияние.

Проучване от 2019 година в Бангладеш откри, че куркумата постоянно се фалшифицира с олово, с цел да стане по-ярка. Това е главният източник на излагане на олово в изследваните региони. След това здравните инспектори бяха подготвени да изследват проби от куркума от огромен пазар на едро в столицата Дака, а продавачите извършители бяха санкционирани.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР