Едно изречение на Фридрих Мерц беше достатъчно, за да го

...
Едно изречение на Фридрих Мерц беше достатъчно, за да го
Коментари Харесай

Лидерът на ХДС намекна за завой към Алтернатива за Германия и провокира криза в партията си

Едно изречение на Фридрих Мерц беше задоволително, с цел да го въвлече в сериозен скандал - водачът на немския закостенял Християндемократичен съюз беше заставен да се оправдава и разграничава от личните си думи, откакто беше нападнат от всички страни.

Причината: Мерц за първи път реши да тества публичното мнение за вероятно съдействие на ХДС с " Алтернатива за Германия " (AfD) - популистката крайнодясна и евроскептична партия.

Всички огромни партии - в това число ХДС - одобряват за " закон " отхвърли си от каквото и да е съдействие с " Алтернатива за Германия " поради токсичното им наличие в политическия живот.

През 2020 година наследничката на Ангела Меркел Анегрет Крамп-Каренбауер даже беше принудена да се откаже от председателския си пост, откакто локални представители на ХДС в Тюрингия си разрешиха да гласоподаваха дружно с " Алтернатива за Германия " при избора на министър-президент на провинцията - без нейното единодушие.

Това, което се промени в това време, e рейтингът на AfD на национално равнище. Според последното изследване на Kantar от 22 юли, " Алтернативата " към този момент изпреварва ръководещата Социалдемократическа партия с 20% по отношение на 18%, и става втора политическа мощ след обединението на ХДС с баварския Християнсоциален съюз (ХСС) - 26%.

Пред Християндемократите се обрисува невъзможна алтернатива - в случай че желаят да ръководят на национално равнище, или би трябвало да се коалират с идеологическите си противници от СДП или " Зелените ", или да мислят по какъв начин да приготвят гласоподавателите си за възможен съюз с " Алтернатива за Германия ". Защото явно не съумяват да привлекат повече поддръжка за личната си стратегия.

В изявление за ZDF Фридрих Мерц в неделя опита да направи второто, като възстановява съдействието с AfD най-малко на общинско ниво - и се сблъска със стената.

Мерц даде за образец, че AfD към този момент печели управителни постове с демократични избори в няколко общини в Тюрингия и Саксония Анхалт, и разяснява: " Ние би трябвало да приемем това. И несъмнено, локалните парламенти също би трябвало да търсят способи по какъв начин дружно да проектираме града, провинцията, провинциалните окръзи ".

Думите му бяха разчетени като директно нарушаване на " табуто " в немската политика. Критика пристигна освен от страна на ръководещата коалиция на СДП, " Зелените " и Съюза на свобдоните демократи, само че от ръководителя на баварския Християнсоциален съюз Маркус Зьодер и кмета на Берлин Кай Вегнер.,

" ХСС отхвърля всякакво съдействие с AfD, без значение на какво политическо равнище. Защото AfD e антидемократична, крайнодясна и екстремистка и разделя нашето общество. Това е несъвместимо с нашите полезности ", написа Маркус Зьодер в Twitter.

Кметът на Берлин Кай Вегнер съобщи, че " Алтернатива за Германия " " в никакъв случай не може да бъде сътрудник на ХДС, без значение от нивото ".

Самият Мерц се принуди да разгласява разяснение след реакциите на съпартийците и най-близките му сътрудници.

" За да стане ясно - в никакъв случай не съм казвал нещо по-различно: Решението (за отвод от коалиране с AfD) остава в действие. Няма да има каквато и да е взаимна работа сред ХДС и AfD и на общинско равнище ", написа той в Twitter.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР