Едно и едно не прави две в политиката, но понякога

...
Едно и едно не прави две в политиката, но понякога
Коментари Харесай

Екатерина Михайлова: 1+1 не прави 2 в политиката, но събирането може да даде ентусиазъм


Едно и едно не прави две в политиката, само че от време на време пък събирането може да сътвори възторг. Това сподели пред БНР проф. Екатерина Михайлова, учител по конституционно право, някогашен заместник-председател на Народното събрание, дълготраен политик.

" Голямото дясно обединяване не знам по какъв начин тъкмо ще се получи, тъй като кой по какъв начин се разпознава в политическото пространство е нещо, което е отворено като въпрос. Не съм сигурна, че тези поръчки, които чуваме за обединяване, всички са в дясното политическо пространство ", разяснява тя. 

Според нея е значимо коя ще първата политическа мощ на изборите, само че в случай че никой не желае да сътвори с нея общо ръководство, това първото място не оказва помощ: " Ясно е, че ще има коалиция, ясно е, че бъде доста сложна. Важно е в този момент политическите субекти не само да ни дадат поръчките си какво ще ни предложат, с цел да можем да избираме, само че и да ни предложат с по кое време ще го вършат ".

Проф. Михайлова акцентира, че 47-ото Народно заседание ще бъде запомнено с първия сполучлив избор на недоверие на държавното управление: " Ще бъде запомнено и с няколко акта по доста значими въпроси за политиката на България, свързани с войната на Русия в Украйна и връзките със Северна Македония. Там Народното събрание имаше своя принос ".

По думите ѝ урокът, който освен този парламент, а други преди него не са научили, е, че стабилното законодателство изисква авансово свършена доста работа и публични разисквания, оценка за влияние: " Това е комплицирана активност и политическа, и експертна. Законодателството е политическа работа, само че изисква и солидни знания.... Да не се пускат в послание едни планове за закони единствено за политическа агитация, а да са негодни и да би трябвало да се преработват на един или на различен стадий ".

Във връзка с пълномощията на служебното държавно управление проф. Екатерина Михайлова съобщи, че те са необятни, с някои ограничавания, само че не предстои на парламентарен надзор: " Президентът може да промени и персоналния състав, само че и структурата на служебния кабинет, който е основал ".

Според нея " не е работа на служебния кабинет да се занимава с проверка на предходното държавно управление ". 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР