Едно е да копаш на София Тех Парк, друго е

...
Едно е да копаш на София Тех Парк, друго е
Коментари Харесай

Борисов за суперкомпютъра: Едно е да копаш в София Тех Парк, друго в Родопите

" Едно е да копаш на София Тех Парк, друго е на Родопите . ". Така министър председателят Бойко Борисов разяснява първата копка по построяването на суперкомпютъра.

Ние тук вършим нещо, което никой различен на Балканите не го е направил , изясни експрезидентът Росен Плевнелиев на министър-председателя Бойко Борисов.

Завиждат ли ни в Гърция, запита Борисов, а Плевнелиев му отговори, че доста ни завиждат. Плевнелиев бил 10 дни в Гърция и му се обадил министъра на Северна Македония и Тракия какво прави България с този суперкомпютър. " България е 10 години напред от Гърция ", похвали се той като цитира думите на министъра.

" А идваме от място, където сме 50 години обратно от тях. 50 години немат пътища, села по 4-5 хиляди души - луксозни хора, строим пътища, радват се доста , учебни заведения доста строим ", изясни Борисов за инспекцията си във Велинградско.

А за суперкомпютъра, министър председателят добави, че от най-изостаналите райони бързаме да наваксаме, да сме водещи освен Балкански водач, само че и в тази част на Европа . " Те са пет такива компютри, мощна сила. Тука офиси на Световната банка ", похвали се Борисов и уточни, че на следващия ден следва да бъде открит немски цех в Пазарджик.

Колкото и да им е погрешно, се случват такива неща, които не са си мислели, че може да им се случат , удовлетворен е Борисов за желанието на непознати компании да влагат в България. " Цял свят знае, че сме положителни в този момент и малко да се отпуши стопанската система в света и ще видиш по какъв начин ще дойда тука. Само този суперкомпютър освен за медицината, а за всичко в границите на час може да направи милиарди интервенции, съпоставения и заключения ", по мнението на Бойко Борисов. Според него доста професори и доктори ще станат на суперкомпютъра (техниката ще улесни техния теоретичен труд и професионално развиване - б.р.).

Плевнелиев понечи да изясни на премиера какъв е най-модерният метод на ръководство, Борисов го прекъсна и се учуди: " Ама и паркинг ли направихме тука? " " Помниш ли, тъй като ти си доста сладкодумен, седяхме двамата на една морава един час ми приказва за тоя " Техно парк " и за казармите какво може да стане. Мария (Габриел - б.р.) още тичаше по поляните в Гоце Делчев като малко дете, само че времето мина и може фактически да се похвалим, че зад нас ще станат неща, които не ни е минало през акъла ", удовлетворен е Бойко Борисов.

Колко труд ни е коствало, само че да благодарим на професорите. Да се знае, че с 16 млн. лева България е взела участие за суперкомпютъра , уточни Борисов и отхвърли да отговори на журналистически въпрос дали има напън върху Българска национална телевизия за тяхното отразяване на новините.

Борисов запита и по кое време свършва ретоградния Меркурий, а учените му дадоха отговор, че завършва на 12 юли. Значи по-добре не започвайте до 12 юли, тъй като не би трябвало да се стартират нови работи. От 12-ти карайте, заравнете площадката и вижте какво е ситуацията, заръча министър председателят.

След като показаха на Борисов капиталовите планове за развиването на София Тех Парк, той извика финансовия министър Владислав Горанов да изясни. " Днес в една дупка по този начин дръннах, че като си удари глава (Горанов, бел.ред.) в тавана на колата и вика за това ли ме взе, боли ме главата и не мога да мисля. Вика, ти ме повреди и край ", описа Борисов.

Той увери, че през сегашния месец ще бъдат направени Родопите, а за суперкомпютъра имало време. Борисов запита и пиарите на Столична община кой е по-добър кмет - той или Йорданка Фандъкова.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР