Едно е да искаш арести, а друго е да има

...
Едно е да искаш арести, а друго е да има
Коментари Харесай

Страхил Делийски: ГЕРБ продължават да са със статута на компрометирана партия

Едно е да искаш арести, а друго е да има съображение за арести. Това съобщи в изявление за БГНЕС политологът Страхил Делийски. Той разяснява последните политически събития, свързани с разпита на премиера Кирил Петков, даването на описи с политици на Прокуратурата, за които е събрана информация посредством търсачката Google, за настояванията за арести. Делийски напомни, че българското общество желае правдивост.

„ От тази позиция настояването на Кирил Петков за някаква форма на заслужено решение във връзка с преследването на възможни закононарушения звучи, като нещо, което обществото желае “, сподели той.

Според него тук огромният въпрос е да не бъде премината законовата граница.

„ Едно е да искаш арести, а друго е да има съображение за арести, само че ние би трябвало да се научим, като общество, че няма безнаказани злоупотреби. Това извънредно пречи на нашето отношение към политическата система. Това е основен фактор за доверието в една политическа система, освен какво създава тя във връзка с резултати, само че какво създава във връзка с чувството за правдивост “, акцентира политологът.

Страхил Делийски разяснява и опцията след приемането на Бюджет 2022 да възникне спор в самата ръководеща коалиция, защото има напрежение сред партии вътре в нея по обособените политики.

„ При първото четене на бюджета, партиите обявиха, че ще го поддържат. Очевидно е, че мощният човек е министърът на финансите и той е съумял да наложи повече или по-малко своята версия във връзка с разходната част “, уточни Делийски.

Според него не би трябвало да се преекспонират разликите сред партиите в обединението.

„ Този бюджет ще е по-различен от бюджетите, които сме привикнали да виждаме в последните 15 години, само че не става въпрос за някаква радикална нова форма на бюджетиране, тъй като структурата на данъчната система се резервира. Не виждам съображение да считаме, че тъкмо бюджетът може да стане мотив за разломи “, съобщи политологът.

Оттук нататък този бюджет би трябвало да се извършва и на друго място би трябвало да търсим възможните проблеми, тъй като те ще дойдат в процеса на ръководство.

„ Партиите в обединението се разграничават и може да чакаме някакви спорове. Дали те ще бъдат свързани с някакви кардинални въпроси или ще бъдат свързани с настоящата кадрова политика? Аз съм по-склонен да мисля за второто, тъй като българските партии не се славят с особена праволинейност “, означи Страхил Делийски.

Искрите, които през последните седмици прехвърчат сред премиера Кирил Петков и Движение за права и свободи не са тъкмо политическа борба.

„ Те минаха по линията на персоналните обиди. Движение за права и свободи продължава да е фактор в българския политически развой. Това, че част от върхушката на Движение за права и свободи е считана за индивид на някакви корупционни схеми не значи, че цялата партия би трябвало да бъде табуизирана от българското общество, само че това са по-скоро детайли на политическия театър, тъй като това, което Кирил Петков има поради може елементарно да стане с управническите принадлежности, които той има “, сподели Делийски

Според него ГЕРБ търсят себе си в тази обстановка.

„ Навикът от това да си във властта не им се е отразил доста добре на политическия тонус. Не виждам там ясна визия по какъв начин партията се вижда в идващите няколко месеца или години. Това е ситуационна реакция на организации и хора, които внезапно се оказват отвън зоната си на комфорт. Струва ми се, че колкото по-дълго стоят отвън властта, толкоз по-трудно ще им стане да формулират съответен различен политически дневен ред. Още повече в обстановка, в която болшинството на българското общество счита, че има нещо гнило в ГЕРБ “, съобщи Делийски.

Според него ГЕРБ не престават да са със статута на компрометирана партия, а основни хора от ГЕРБ не престават да са със статута на компрометирани политици. „ С подобен статут мъчно може да водиш смислени политически борби оттатък този вид истерична реакция “, добави Страхил Делийски.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР