Едно дете е загинало, а други две са били тежко

...
Едно дете е загинало, а други две са били тежко
Коментари Харесай

Стрелба във Финландия: Дете е задържано, след като ученик на 12 години е застрелян в училище във Вантаа

Едно дете е починало , а други две са били тежко ранени при пукотевица в учебно заведение във Финландия , оповестяват от полицията, предава „ BBC “.

Полицията заяви, че и трите жертви са на 12 години и че обвинен, също на 12 години, е избягал, само че по-късно е бил арестуван. Родители описаха пред финландските медии, че стрелбата е станала в класна стая в учебно заведение „ Виертола във Вантаа, северно от столицата Хелзинки. Полицията заяви, че е пристигнала в учебното заведение в границите на 9 минути в 09:17 ч. (06:17 ч. по Гринуич) и се е погрижила за трите жертви. Едно от децата е умряло на мястото на случая, допълват те.

Както и в други финландски учебни заведения, децата преди малко са се били върнали на занятия във Вантаа, край Хелзинки, след дългия великденски уикенд. Смята се, че всички потърпевши са били в шести клас. Заподозреният е избягал незабавно след идването на полицията и в последна сметка е бил арестуван „ по спокоен метод “ в северния квартал Силтамаки на Хелзинки към 10:00 часа. Видеозапис, сниман от преминаващ автомобил, демонстрира по какъв начин обвиненият е притиснат до пътя.  Полицията оповестява, че той е държал огнестрелно оръжие , което му е било отнето. При първичния разпит той е признал, че е направил стрелбата, допълват от полицията.

Властите към този момент са почнали следствие за ликвидиране и опит за ликвидиране

Децата под 15-годишна възраст не носят наказателна отговорност във Финландия, тъй че обвиненият не е бил арестуван под стража, а вместо това за него се грижат обществените служби. По данни на полицията момчето е употребило оръжие, за което е имало лиценз от собствен родственик. Притежаването на оръжие е необятно публикувано във Финландия и децата над 15 години могат да имат разрешителни за потребление на непознати огнестрелни оръжия.

След нападението на децата е било казано да останат в класните си стаи, заяви публичната телевизия YLE.  Министър-председателят Петтери Орпо дефинира стрелбата като надълбоко разстройваща и съобщи, че мислите му са с жертвите и техните фамилии, както и с всички в учебното заведение.

Вантаа е четвъртият по величина град във Финландия с към 240 000 поданици.

В учебното заведение „ Виертола “ се образоват 800 възпитаници на възраст от седем до 16 години в начална и междинна учебна възраст на две обособени места, а личният състав е към 90 души. Стрелбата е станала в обекта на учебното заведение в Йокиранта, където се образоват възпитаници на възраст от 9 до 13 години. 

Първоначално полицията заяви, че всички забъркани са на 13 години, само че по-късно понижи възрастта им на 12 години. След като се появи новината за стрелбата, родители се събраха в учебното заведение, с цел да вземат децата си, макар че постройката, в която е станал случаят, остана отцепена.

През 2007 година и 2008 година във Финландия се случиха две смъртоносни стрелби в учебно заведение в границите на няколко месеца. През 2007 година 18-годишен възпитаник прострелва шестима възпитаници, учебната здравна сестра и основния преподавател в дребния град Йокела , северно от Хелзинки, а на идната година различен възпитаник прострелва с полуавтоматична пушка девет възпитаници и преподавател в политехническа школа в западния град Каухайоки .

Стрелбите доведоха до стягане на законите за оръжията, съгласно които притежателите на оръжия би трябвало да са навършили 18 години , само че всеки над 15 години може да кандидатства за позволение да употребява непознато оръжие.

Финландия е необятно известна като страна на ловците и феновете на оръжия и съгласно държавната статистика има 430 000 лицензирани притежатели на оръжие при население от 5,5 милиона души . Няма ограничаване за броя на оръжията, които могат да се имат, и съгласно Министерството на вътрешните работи в обращение са над 1,5 милиона.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР