Едно българско семейство в сирийския град Латакия е засегнато от

...
Едно българско семейство в сирийския град Латакия е засегнато от
Коментари Харесай

Майка и дете от България останали без дом след труса в Сирия

Едно българско семейство в сирийския град Латакия е наранено от земетресението в Турция. Това разгласи служебният външен заместник-министър Костадин Коджабашев на брифинг в Министерството на външните работи, съобщи Българска телеграфна агенция. 

По думите му става въпрос за майка с дете на една годинка, чийто дом е бил опустошен. Коджабашев съобщи, че бащата сега се намира в Германия.

Дипломатическото посланичество на място е открило контакт с потърпевшото семейство и е в подготвеност да окаже подпомагане. В момента те не желаят филантропична помощ от страна на българската страна.

Друга информация за починали или потърпевши български жители все още не е постъпвала в посолството ни в Анкара. Все още няма информация и за българката от град Антакия и нейното семейство, сподели още Коджабашев.

Около 130 българи не престават избавителните действия в засегнатите от земетресението региони в Турция. В Консулската работа на българското посолство в Анкара е основана организация по изключително приемане на заявки за документи за пътешестване на български жители, искащи да бъдат евакуирани в страната ни, изясни Костадин Коджабашев.

Отделно от това България е в подготвеност да изпрати филантропична помощ на Сирия. Чака се само позволение от Европейския съюз и по-точно от така наречен Европейски механизъм за гражданска отбрана, който е в непрекъснат контакт с представители на Световната продоволствена стратегия в Бейрут. 

„ Когато получим позитивен отговор, самолетът „ Спартан “ умерено може да излети с помощ на борда “, съобщи Коджабашев. Там пратката ще бъде посрещната от представители на Европейски Съюз и Световната продоволствена, и ще отпътува за към два часа разстояние до Дамаск по обезопасен кулоар.

България е една от деветте страни в Европейския съюз, които са предложили да изпратят филантропична помощ на Сирия, добави заместник-външният министър.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР