Едно 10-годишно момче изминава близо 2700 км от Сицилия до

...
Едно 10-годишно момче изминава близо 2700 км от Сицилия до
Коментари Харесай

10-годишният Ромео измина 2800 км без автомобил и самолет, за да прегърне баба си

 Едно 10-годишно момче изминава близо 2700 км от Сицилия до Лондон, с цел да посети баба си по време на пандемията от ковид. В пътешествието се включва и татко му, като двамата прекарват по път съвсем 3 месеца.

" Идеята ми хрумна по време на карантината. Реших да посетя баба си, само че без да употребявам коли и самолети “, споделя пред Би Би Си Ромео.

Ромео и татко му - Фил потеглят от Италия в края на юни. От Сицилия до Неапол се придвижват с ветроходна лодка. Oт Неапол до Рим стигат с колела. След това стартира дългият им пешеходен преход, който включва ставане в 4:30 всяка заран.

" Губихме се постоянно и попадахме във всевъзможни завършения. Някои неща се разбрахме в никакъв случай да не споделяме на мама “, споделя 11-годишният запалянко.

В продължение на 93 дни изминават по 20 км дневно. Нощуват в манастири и общежития. По време на пътешествието им се постанова да опитомят магаре, което да носи багажа им, да се оправят с бездомни кучета и диви прасета и да спят под звездите. Но без значение какъв брой необикновени обстановки им се случват, те не се отхвърлят.

" Веднъж пренощувахме под гнездо на оси, което не беше добра концепция и платихме висока цена за това. Но нито за миг не помислихме да се откажем “, споделя Ромео.

Двамата пътешественици стигат до площад " Трафалгар “, Лондон на 21 септември. А след още няколко дни на наложителна карантина съумяват да се съберат със 77-годишната баба Розмари.

“Сега се усещам изтощен като 100-годишен мъж, само че беше толкоз занимателно “, добавя Ромео.

По време на приключението 10-годишното момче намира доста другари по пътя си, посещава детски мигрантски центрове и се среща с бежанци. Ромео и татко му Фил съумяват да наберат обилни сума за щедрост. Даряват 11 000 паунда във фонд за подкрепяне на образованието на бежанци. Събраните средства ще бъдат употребявани за закупуване на таблети и обезпечаване на свободен достъп до интернет за повече деца.

" Знам, че някои деца тук в Палермо са пропуснали цялото образование по време на карантината. Да можеш да учиш онлайн и да имаш цифрово образование е значимо “, споделя Ромео. На 7 октомври 10-годишното момче и татко му се насочат назад към Сицилия, където се чака Ромео да влезе в клас доста скоро.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР