Едни от най-удивителните същества в моретата и океаните са октоподите.

...
Едни от най-удивителните същества в моретата и океаните са октоподите.
Коментари Харесай

Най-сърдечното животно

Едни от най-удивителните същества в моретата и океаните са октоподите. Спокойно можем да го назовем най-сърдечното животно. Но не тъй като е доста отзивчив, а тъй като разполага с цели 3 сърца !

Иначе като темперамент са много войнствени, тъй като са хищници, и то много рискови. Хранят се с раци и риби благодарение на своите осем пипала.

Самите октоподи пък стават плячка на акули и кашалоти – кръговратът на природата. Когато усети опасност, октоподът изстрелва специфична тъмна бликам течност, наподобяваща черно мастило в облак, която има за цел да обърка и забави врага, до момента в който октоподът през това време се скрива – въпреки всичко е много бърз плувец.

Друг метод да се избави от преследвачите е като се скрие или като не се вижда въобще посредством камуфлаж и мимикрия.

Ако въпреки всичко октоподът бъде заловен за някое от пипалото, и това не е проблем – то просто се откъсва. Не е необичайност октоподът самичък да откъсне някое от пипалата си като стръв за да заблуди нападателя. По сходен метод някои гущери късат опашките си. Скоро на мястото на откъснатото пипало ще порасне ново.

Октоподът умее също да трансформира цвета си, което се случва съгласно настроението му – когато се опасява, той побелява, а когато е сърдит, става яркочервен.

Любопитно: в Тихия океан живее октопод, който тежи внушителните 50 кг, като най-големият е измерен цели 71 кг! Но не това е най-впечатляващото у него – очите му са големи и диаметърът им доближава 30 см. Това ги трансформира в най-големите очи в света.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР