Едни от най-младите световни и български джаз изпълнители ще се

...
Едни от най-младите световни и български джаз изпълнители ще се
Коментари Харесай

Отново е време за летни джаз вечери на открито с новата порция A to JazZ

Едни от най-младите международни и български джаз реализатори ще се качат на една сцена на тазгодишния A to JazZ Festival, а събитието ще бъде бъде снимано и излъчено от френската телевизия MEZZO, чието наличие е напълно отдадено на класическата музика, джаза, операта и танцовото изкуство. Деветото издание на фестивала стартира през днешния ден в софийския Южен парк 2 и ще продължи до неделя, като с изключение на концертите, уредниците - Фондация Ей ту шурей и Фондация " Америка за България " - са подготвили и доста дневни занимания.

Заедно с младите реализатори акцентът на A to JazZ 2019 ще бъдат новото звучене и смесването на разнообразни музикални стилове.

Първата фестивална вечер ще открие румънското джаз трио JazzyBIT в 18 ч., чиято музика комбинира джаз и рок, смесени с блус, латино и фънк.

След тях на сцената ще се качи българската групировка Koka Mass Jazz, които с първия си албум Groovy Jam Shoes получиха международно самопризнание и влязоха в класациите на Би Би Си.

 Тромпетистът, композитор и продуцент Christian Scott aTunde Adjuah.
© A to JazZ fest

Тромпетистът, композитор и продуцент Christian Scott aTunde Adjuah.

От 20 ч. програмата ще продължи с плана на Теодосий Спасов VЯRA, който смесва българска фолклорна музика и джаз.

Акцентът на вечерта ще бъде номинираният за премия " Грами " тромпетист, композитор и продуцент Крисчън Скот Атунде Аджуа. Роденият в Ню Орлиънс 36-годишен реализатор е разгласен от американското NPR радио за " вестител на нова епоха в джаза ". На българската аудитория той ще показа новия си албум Ancestral Recall, който излезе през март тази година.

Съботните концерти ще стартират с осъществяването на Биг Бенда към катедра " Поп и джаз изкуство " на Националната музикална академия " Проф. Панчо Владигеров ", управителен от тромпетиста, композитор и аранжор Михаил Йосифов. Програмата им ще включва както типичен творби за този вид джаз оркестри, по този начин и аранжименти на известни соул и фънк пиеси.

От 19 ч. на сцената ще излязат музикантите от Bodurov Trio, които имат издадени пет албума за норвежки и холандски лейбъли. Музиката им е комбиниране сред актуален джаз с фолклорни детайли и електронно звучене.

 Фънк групата Ghost-Note
© A to JazZ fest

Фънк групата Ghost-Note

След тях поп певицата Прея ще показа дебютния си албум, който носи нейното име. В него екипът ѝ опитва с няколко музикални стила, като задачата е да се реализира друго и ново звучене.

Последни за вечерта на фестивалната сцена ще се изявят изпълнителите от фънк групата Ghost-Note, чиито представители са музиканти от съставите на международно известни реализатори като Принс, Снуп Дог и Ерика Баду. В A to JazZ те ще показват музика, съчетаваща афробийт, хип-хоп, психаделия и международен фолклор.

В последния ден от джаз фестивала контрабасистът Димитър Карамфилов ще показа дебютния си албум " Екология ", който излезе предходната година. Той ще покаже музиката си дружно с музикантите Христо Йоцов - барабани и перкусии, Арнау Гарофе - тенор саксофон, Александър Логозаров - китара, Михаил Йосифов - тромпет и Константин Костов - пиано.

След тях българо-френският квартет MEY feat. JCat ще извърши музика от новия си албум Love & Receive.

 Младият джаз реализатор Jacob Collier
© A to JazZ fest

Младият джаз реализатор Jacob Collier

С афро-перуански ритми ще завладеят сцената музикантите от Ritmos Negros преди последния участник за тазгодишното издание на джаз фестивала Джейкъб Колиър. Младият 24-годишен реализатор е от Лондон и до този миг е притежател на две награди " Грами " с албума си In My Room. Пред българската аудитория той ще се изяви с новосформирания си квартет. С него ще показа и последния си албум Djesse, който той сега показва със международно турне, част от което е и фестивалът в в София.

Всяка от трите вечери ще продължава с джем сешъни в столичния бар Cachе от 23 ч..

Освен концертите, уредниците са подготвили дневни занимания, който включват музикална йога, спортна зона и просветителна стратегия за деца.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР