Едни и същи детски продукти се продавали със 100% по-скъпо

...
Едни и същи детски продукти се продавали със 100% по-скъпо
Коментари Харесай

Детски храни в България 2 пъти по-скъпи от Западна Европа

Едни и същи детски артикули се продавали със 100% по-скъпо в нашите магазини, по отношение на тези на Запад. Това е открила инспекция на земеделското министерство и БАБХ, разкри министър Румен Порожанов, който се включи в полемиката за двойния стандарт на храните в Европейски Съюз, проведена от омбудсмана.

По тази причина земеделският министър се е срещнал към този момент с представители на две от комерсиалните вериги, като е изтъкнал позицията си, че е неприемливо да се стига до фрапантни разлики от над 20% в цените на едни и същи артикули у нас, и в Западна Европа. Той възнамерява да беседва и с останалите вериги. Порожанов акцентира, че всички са наясно, че сме в условия на пазарна стопанска система и няма по какъв начин страната да се намеси, заради което казусът би трябвало да се реши на европейско законодателно равнище.

Министърът на земеделието заключи още, че при инспекциите, направени от екипите на министерството и БАБХ, не са разкрили основни разлики в изследваните 30 продукта. Само при 7 от тях е имало разлики в състава на питателните артикули. Затова пък е било налице завишение на цената на детски храни с близо 100 %, а на шоколадовите - сред 30 и 70 на 100. Ще продължим да вършим инспекции, даде обещание Румен Порожанов. " Очакваме самодейността да прерасне в нормативен ангажимент на Европейска комисия, тъй че всички производители да са наясно, че всеки артикул да бъде с едно качество ", заключи Порожанов.

Омбудсманът Мая Манолова също се включи и разгласи за дискриминация двойния стандарт на храните в Източна и Западна Европа - и в качеството, и в цената, по време на полемика в Народното събрание по нейна самодейност. " Позицията ми като омбудсман е пределно ясна - това не е единствено двоен стандарт, само че и дискриминация. Това е нарушаване на равнопоставеността на европейските жители, на техните права, подкопава самата концепция за тъждество, изключително когато тези разлики са придружени с по-високи цени.

Форумът за двойния стандарт при едни и същи хранителни артикули в Източна Европа и в Западна Европа излезе с декларация, която подписаха всички евродепутати, представители и на Българска социалистическа партия, ГЕРБ, Оперативна програма и десницата. Почти всички от тях почетоха и полемиката в Народното събрание, проведена от омбудсмана Мая Манолова. Участниците изрекоха задоволството си, че по този проблем политическо разделяне няма, а всички парламентарни сили са се обединили.

Евродепутатът Владимир Уручев обаче прикани да се търси златната среда благодарение на производителите. Абсурдно е да направляваме качеството и състава на храните, тормози се той. По думите му потребителите постоянно ще отговорят, че ги третират като второкласен с храните по качество, когато им се зададе този въпрос, само че в случай че бъдат запитани в конкретика, се затрудняват образци за това. Колегата му от Европейски Съюз Георги Пирински пък добави, че казусът е и търговски, тъй като огромни компании си разрешават нелоялна конкуренция, като оферират едни и същи по тип, марка и етикет артикули и храни, само че разнообразни по качество. Въпросът с двойния стандарт съгласно него към този момент става политически.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР