Едната България – бедняци карат каручка по улицата на София

...
Едната България – бедняци карат каручка по улицата на София
Коментари Харесай

„Мислех, че това е Третият свят“ – чужденци откриват предимствата на България

Едната България – сиромаси карат каручка по улицата на София или ровят из боклукчийските кофи, а дребните градчета западат и се обезлюдяват.

И другата България – съвременни жилищни здания, които никнат като гъби след дъжд, и стотици хиляди европейци, които се преселват в България.

Тази пъстра и завладяваща картина ни показват създателите на 32-минутния филм, отдаден на България, взаимна продукция на Втора немска телевизия ZDF, на френско-германския тв-канал „ Арте “ и на „ Шпигел-ТВ “. Филмът е озаглавен „ Корона-бежанците – нова татковина в България “, само че тематиката за бягството от корона-ограниченията в действителност е по-скоро второстепенна, написа DW.

Да вземем нидерландското семейство Ван дер Слойс: майка, татко и три още неизраснали деца. Те избягали от Амстердам поради прецизните антипандемични ограничения и имунизациите, на които не желаят да подлагат децата си, само че последователно в София открили, че животът, хората и мястото доста им харесват. Сега продават жилището си в Амстердам и купуват парцели в България. Юри ван дер Слойс, който има дребна консултантска компания и може да работи отдалечено откъдето си пожелае, прагматично се радва на ниските налози и на евтиния живот в България.

Работи против съвсем алегорична такса в съвременен коуъркинг център, а фамилията му може да си разреши частна здравна осигуровка и частни учебни заведения за децата. Ели ван дер Слойс, която се е върнала към специалността си като медиатор на недвижими парцели, хвали бурното строителство в София, където съгласно нея са заселват от ден на ден чужденци. 1700 евро на квадратен метър, а парцелите се продават като топъл самун, откриват създателите на кино лентата, които прибавят информацията, че през 2022 година в България към този момент са заселили 190 000 чужденци – с 10% повече от предходната година.

Така че: София вместо Амстердам, безапелационни са нидерландците.

24-годишният Павлен Аврамов и приятелката му Жаклин също избират да живеят в родната си страна. Той е медиатор на недвижими парцели, тя работи в бизнеса с видео-игри, и двамата приказват отличен британски, устроили са си положително съществуване и следват правилото: Бизнес със Запада, само че живот в България, където за по-малко пари получаваш висок западен стандарт. Павлен се хвали, че има другари от 10 разнообразни националности – множеството някогашни негови клиенти. Последният от тях е млад британец, пристигнал да следва стоматология в България. Британецът споделя: „ Когато пристигнах тук, в началото си мислех, че пристигам в Третия свят. Но в България е доста съвременно, жилищата са по-хубави и по-евтини, в сравнение с в Лондон. “

Да, София не е тъкмо най-привлекателната туристическа дестинация, само че от ден на ден цифрови номади откриват преимуществата на страната и на столицата ѝ, обобщават създателите на кино лентата. В същото време България е изгубила близо 1/3 от популацията си, научаваме още от кино лентата, а Павлен прибавя: „ Страната умира. “ Според него България има потребност от повече чужденци, които трайно да се заселват в страната – хора като нидерландците Ван дер Слойс, пристигнали в София основно поради демократичното отношение към ковид и ограниченията.

В същото време обаче таман България е страната с най-нисък % ваксинирани и най-висока корона-смъртност в Европа, напомнят създателите на кино лентата. Пред тяхната камера Ели ван дер Слойс радостно изяснява по какъв начин по време на рестриктивните мерки на всички места в София си затваряли очите, че няма нужните документи, изисквани на обществени места.

От антипандемичните ограничения е избягал и 39-годишният британец Крис. Той е веган, занимава се с китайска медицина и с типичната английска самоирония споделя, по какъв начин доста другари и познати на Острова го считали за перко. България му харесва поради безразличието на хората към пандемията.

„ Тук хората не имат вяра на държавното управление, на Запад имат вяра повече “, обобщава Крис една изключително значима разлика сред двете общества. Той се притеснява, че в Западна Европа занапред ще стягат рестриктивните мерки, налагани върху свободата на хората – и таман заради желае да живее в България. Търси да купи къща към Велико Търново, с най-малко декар градина, с цел да си отглежда зеленчуци – и за тези 25 хиляди евро, с които разполага, несъмнено ще откри нещо уместно, убеден е медиаторът на недвижими парцели, съгласно който от ден на ден хора желаят да живеят отвън града.

А софийският дом на семейство Ван дер Слойс по нищо не се отличава от жилище в Хамбург или Лион, считат създателите на кино лентата. Ели ван дер Слойс си е намерила и другарска среда в пъстрата интернационална общественост, населяваща към този момент София, и в края на кино лентата обобщава: „ Българите са доста сюрпризирани, че сме пристигнали да живеем тук, тъй като за тях Западът е раят на земята. Не схващат какъв брой е хубаво тук. “
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР