Една ядрена централа се строи, ако страната има нужда от

...
Една ядрена централа се строи, ако страната има нужда от
Коментари Харесай

Шефът на КЕВР не вижда нужда от нова АЕЦ


Една нуклеарна централа се строи, в случай че страната има потребност от електрическа енергия. Ние освен, че нямаме потребност, а изнасяме електрическата енергия. България задоволява своите потребности, а и освен от електрическата енергия.

Това съобщи ръководителят на КЕВР доцент Иван Иванов интернационална конференция на тематика " Перспективи пред енергийната и климатичната сигурност в Европа ".

По думите му трите най-важни неща, които би трябвало да се случат в България, е да има енергийна тактика, която да бъде призната на равнище, което подхожда на самия нормативен акт. В нея би трябвало да бъдат заложени всички ограничения за ускорено развиване на ВЕИ-тата и на децентрализация на енергийната система.

Втората значима тематика в енергийната тактика би трябвало да е бъдещето на въглищните централи в България. Трябва да има проект за различна претовареност на хората, които работят там, настоя Иванов. Такъв проект не е изработен, тъй като няма нито едно ръководства няма. Иван Иванов се надява за в бъдеще да бъде направено.



Третата значима тематика в новата енергийна тактика би трябвало да е бъдещето на нуклеарната енергетика. Според него нова мощ би трябвало да бъде създаване единствено въз основата на заместваща.

Мартин Димитров от " Демократична България " съобщи, че от лятото насам се следи съществено повишаване на цените на тока и на природния газ, от което редица хора стигнали до крайни прочувствени заключения. Ние не знаем няколко значими неща: дали повишаването е трайна наклонност и по тази причина на този стадий не би трябвало да се бърза с дълготрайни капиталови решения. Да се чертае една картина на дълготрайно повишаване е прекомерно рано, акцентира Димитров.

По думите му значимо е с изключение на да се одобри цялостна енергийна тактика, да се вземат и ограничения в битката против корупцията. Много неща буксуват в България не поради Зелената договорка, а поради корупцията, уверен е Димитров. Проблемите не би трябвало да се търсят там, където не са.

Зеленият преход е вероятен, само че той би трябвало да бъде интелигентен и да предизвиква растежа на стопанската система, сподели още Димитров.

Бившият министър на стопанската система и енергетиката Делян Добрев добави, че най-спешното е да се промени законодателството и да се облекчат вложенията във възобновимите енергийни източници. Трябва да се промени и Националният проект за възобновяване и резистентност, настоя Добрев, съгласно който проектът е доста неприятен.

Трайчо Трайков, също е някогашен министър на стопанската система и енергетиката в интервала 2009-2012 година, разяснява, че новите енергийните технологии се развиват доста по-бързо от обичайните. България изостава трагично в решенията за новите технологии, уточни Трайков.

Той не вижда никакво целеустремено изпитание да бъде открита социална поддръжка за това да се употребяват новите технологии. Безкрайно значимо е България да се приготви доста добре за присъединяване по взимане на европейските решения, само че общините и локалната власт би трябвало да имат доста съществено присъединяване, акцентира Трайчо Трайков.

По думите му потенциалът на специалистите, свързани с енергийна успеваемост, се лимитира до познания за топлоизолация на постройките. Всяко едно ново нещо ще е голям потрес към локалните администрации, по тази причина и би трябвало да се мисли в тази направления, настоя той.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР