Една турска лира вече се разменя за 13 стотинки, обезценяването

...
Една турска лира вече се разменя за 13 стотинки, обезценяването
Коментари Харесай

Тотален срив на турската лира, обеднелите турци на бунт СНИМ...

Една турска лира към този момент се разменя за 13 стотинки, обезценяването с 10% стана след изказване на Ердоган


Масови митинги избухнаха в Истанбул и столицата Анкара нощес след рекордния срив на лирата от 10 на 100 единствено за ден. Цените на доста артикули всекидневно се покачват, а приходите на жителите се топят. Животът в страната става все по-труден.


Снощи групи бяха видяни да вървят и в двата града, до момента в който приканиха ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) да подаде оставка. В Анкара протестиращите дефилираха в квартал Чанкая.


Полицията попречи на група да дефилира в истанбулския квартал Шишли. Силите на реда също по този начин ускориха наличието си на площад Таксим. В Кадъкьой в Истанбул протестиращите скандираха също антиправителствени лозунги. Протести имаше и в Измир и Ескишехир, където някои протестиращи бяха арестувани от силите на реда.


Турската лира претърпя втория си най-лош ден в историята, откакто президентът Реджеп Тайип Ердоган отбрани неотдавнашното внезапно понижаване на лихвите и даде обещание да завоюва " икономическа война за самостоятелност ", макар необятно публикуваните рецензии и молбите за смяна на икономическия курс.

Лирата се срина за миг до 13,45 за $. А Еврото за малко мина психическата преграда от 15 лири. Българска народна банка разгласи рекордно невисок обменен курс от 7.22 т. л. за лев, като една лира се разменя за 13 ст.

На фона на тази рецесия опозиционните партии акцентираха, че ръководещата ПСР към този момент не може да ръководи стопанската система и дефинираха политиката ѝ за „ изменничество “ против страната и повториха апела си за предварителни избори. Опозиционните партии форсираха договарянията за междупартийно съдействие.

Лидер на партия " Бъдеще " Ахмет Давутоглу, който е и някогашен министър председател на президента Ердоган, сподели, че ръководството на държавното управление в стопанската система не е просто „ неведение “, а чисто „ изменничество “ към страната.

Бившият министър на стопанската система Али Бабаджан, който сега ръководи опозиционната Партия " Дeвá ", също подлага на критика Ердоган, като сподели: „ Вие не знаете какво правите”.

По време на съвещание на парламентарната група на главната опозиционна партия РНП през вчерашния ден, водача ѝ Кълъчдароглу назова Ердоган „ проблем за националната сигурност “ на Турция.

" Добрата " партия съобщи, че актуалната президентска система е довела страната до точка на банкрут, като уточни, че неналичието на механизъм за надзор е повода за задълбочаващата се икономическа рецесия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР