Една трета от възрастните хора, открити при претърсване на 8

...
Една трета от възрастните хора, открити при претърсване на 8
Коментари Харесай

Една трета от възрастните хора в къща за гости и в социален дом в село Добревци - без документи

Една трета от възрастните хора, открити при претършуване на 8 май в Дом за остарели хора и къщата за посетители, в съседство, в село Добревци, община Ябланица, са без документи са идентичност, заяви на брифинг окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков.

Това са 16-18 души от общо 71 възрастни, като двама от тях са италианци. По думите на Вълков липсват и документи, касаещи правното съображение, въз основата на което възрастните хора обитават в Дома, само са открити 15 контракта за туристическата услуга " настаняване ", предава Българска телеграфна агенция.

Окръжният прокурор напомни, че в изискванията на формирано досъдебно произвеждане в Районната прокуратура - Тетевен, е осъществено претършуване и изземване в двете здания, като били открити 20 души в къщата за посетители, а останалите - в обществения дом. За тях са открити единствено 55 персонални карти, а за останалите не били показани персонални документи.

Иззети били доста документи, писмена документи, материални доказателства, които касаят активността на Дома. Една от двете здания през есента на 2015 година е записана в Агенцията " Социално подкрепяне " като обществен дом " Добревци ", а съвсем по същото време - и като Дом за остарели хора. В рамките на няколко дни е записана в община Ябланица като интернат, с потенциал 19 стаи с 40 кревати. Четири години по-късно, през 2019 година, регистрацията й като интернат е прекъсната, сподели още Вълков.

Пак през 2015 година другата постройка в съседство е записана като къща за посетители, издигната с евросредства по линия на Фонд " Земеделие ". В деня на претърсването там са открити 20 възрастни. " На базата на това, че в изискванията на изключително състояние всички къщи за посетители са прекратили своята активност и не одобряват гости, там се откриват такива ", добави прокурорът. Затова шефът е притеглен като обвинен за три закононарушения - документни закононарушения, заграбване и нарушение на противоепидемичните ограничения, свързани с изключителното състояние.

Той сподели още, че печатът под откритите 15 контракта за настаняване на възрастните хора е на резиденцията " Карамел ", както се води къщата за посетители, а подписът - на нейния шеф. Установено е също, че през последните два месеца има документирани 58 нощувки в тази къща за посетители, която е с потенциал 38 индивида, добави Вълков.

" При претърсването и изземването част от личния състав изчезна, което постанова извода, че лицата, които обгрижват тези остарели хора, нямат документи, трудови контракти или такива, които разрешават да се готви храна и дава на тези възрастни ", съобщи още прокурорът.

Той добави, че хората са в положително здравословно положение, само че към момента не се знае кои са техните родственици и по какъв метод и по кое време са се озовали в тези здания. Има данни за недобро отношение към някои от пребиваващите. " Мнението на инспекторите от РЗИ е, че, по тяхна преценка, в двете здания има фрапиращи нарушавания и те могат да ги затворят ", уточни Валентин Вълков.

По думите му декларирано било, че там хората се хранят посредством кетърингова компания, само че в приземните пространства е открито всичко належащо да се подготвя храна.

Разследването по случая продължава. Районният съд в Тетевен е постановил мярка за неотклонение " домакински арест " на собственичката на къща за посетители. Мярката ще бъде обжалвана. Предстои и разпит на шефа на обществения дом, който е брачен партньор на арестуваната, само че е под доброволна карантина, сподели още окръжният прокурор. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР