Една трета от новата газова връзка между България и Сърбия

...
Една трета от новата газова връзка между България и Сърбия
Коментари Харесай

1/3 от газовата връзка между България и Сърбия е готова

Една трета от новата газова връзка сред България и Сърбия е подготвена. Това сподели инспекция на енергийния министър и изпълнителния шеф на " Булгартрансгаз ". Първа копка на оборудването у нас беше направено на 1 февруари, чака се тръбата да проработи до октомври.

Междусистемната газова връзка ще свързва Нови Искър с Ниш. По данни на компанията строител е разчистен 100% от терена, през който би трябвало да премине газопроводът, 80% от тръбите са разнесени по места, а 40 на 100 от тях са даже заварени и сложени.

На българска територия газопроводът е дълъг 62 километра, а предвиждания първичен потенциал е 1,8 милиарда кубични метра.

" Проектът ще бъде приключен в точния момент от българска страна, както и в границите на бюджета. По график пускът е октомври месец, тъй че за идващия отоплителен сезон ще можем да го използваме ", сподели Росен Христов.

Първоначално се чака страната ни да не получава природен газ по новата тръба, само че да взима директни такси за прекосяване на количества по нея.

Предстои да бъде направено пазарно изследване за интереса към потенциалите на тръбата. Това което е ясно досега е, че синьото гориво ще се движи в посока от изток на запад, т.е. от България към Сърбия.

Именно новата газова връзка ще бъде и главен различен маршрут за Сърбия, макар че ще има опция синьото гориво да се движи и при потребност в посока България.

" Сърбия сега зависи доста от съветския газ и те са запазили потенциал на терминала в Александруполис, който ние строим. Но тази опция за реверсивни доставки ни дава спомагателна сигурност при положение на потребност да доставим газ от Централна Европа ", добави Росен Христов.

" Предварителните данни сочат, че има забележителен пазарен интерес от всички наши прилежащи страни и освен, в това число и от Централна Европа ", съобщи Владимир Малинов, изпълнителен шеф на " Булгартрансгаз ".

Енергийното министерство планува и скица за отплата на високите цени на газа в единственото ни вместилище в Чирен.

" Така че количествата, които ще останат сега като се изключи че ще бъдат на конкурентна цена ще ни спомогнат да осъществим задачата, която е към 1 ноември да имаме 90% запълняемост на хранилището ", сподели още Малинов.

Заради високата цена, тази година бяха изтеглени от Чирен минимални количества, тъй че сега са запълнени 77% от него.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР