Една трета от българите следят дебатите около бюджета за 2019

...
Една трета от българите следят дебатите около бюджета за 2019
Коментари Харесай

„Тренд”: Българите искат повече пари от бюджета за здраве и образование

Една трета от българите наблюдават дебатите към бюджета за 2019 година,. Въпреки, че по-големият дял не са заинтригувани от параметрите на бюджета, 65% от всички запитани считат, че те са значими. Това демонстрират резултатите от изследване на „ Тренд” по поръчка на „ 24 часа”.

В опазване на здравето, обществената сфера и образованието българинът вижда най-големи проблеми и счита, че за тези сфери би трябвало да се отделят повече пари.

Въпреки положителните макроикономически индикатори, 85% от българите не усещат усъвършенстваната икономическа обстановка по своя джоб.
Кабинетът отпусна спомагателни 100 лв. за енергийни помощи Така сумата за единична целева помощ за отопление става 474 лв. и 15 стотинки
Увеличението с 40 милиона лв. на помощите за отопление е чуто / разбрано от малко над половината от всички интервюирани (53%). За повишението на оптималният застрахователен предел са разбрали и чули 58%, а за увеличението на парите за опазване на здравето - 58%.

Повишаването на минималната работна заплата, нарастването учителските заплати и пенсиите пък е достигнало до най-вече хора, надлежно 82%, 75% и 74%.

Сред заинтригуваните лица (тези над 60 г.) съвсем всички (около 90%) са разбрали за идното нарастване на пенсиите.
Българите вадят от джоба си 2 милиарда лв. годишно за здраве На толкоз са оценени директните персонални разноски, сочи изследване на „ Алфа рисърч ”
Най-силна поддръжка среща нарастването със 150 милиона лв. на парите за хора с увреждания (95%), както и увеличението на пенсиите (93%), повишението на минималната работна заплата (92%), увеличение на парите за опазване на здравето (87%).

Най-ниска поддръжка събират параметрите свързани с повишението на заплатите в бюджетния бранш (50%) и увеличението на оптималния застрахователен предел (52%), като все пак болшинството от хората поддържат тези ограничения.
Остри реакции против повдигането на оптималния застрахователен приход В момента оптималният застрахователен приход е 2600 лева, от 1 януари - става 3000
Традиционно ограниченията свързани с понижаване на държавните разноски са непопулярни, като единствената алтернатива, която събира основна поддръжка (75%), е понижаване на броя на заетите в държавната администрация.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР