Една тиха пандемия, различна от тази, предизвикана от коронавируса, е

...
Една тиха пандемия, различна от тази, предизвикана от коронавируса, е
Коментари Харесай

Фонд за борба с домашното насилие в условията на COVID-19 набира дарения

Една тиха пандемия, друга от тази, провокирана от ковид, е превзела доста домове. Това е пандемията на домашното принуждение. От началото на изолацията, обстановката в доста фамилии се утежнява трагично, установяват от Български фонд за дамите.
Организациите, които ръководят горещите линии за потърпевши от принуждение, оповестяват за сериозен растеж на сигналите. Случаите, за които се търси помощ сега са доста по-тежки от преди. Само за един месец позвъняванията за домашно принуждение на Горещата линия за деца 116 111 са скочили с 370. Осем дами изгубиха живота си, убити от своя сътрудник, единствено от началото на изключителното състояние. Днес стана прочут нов случай на жена, която е с заплаха за живота след побой от мъжа си.
Български фонд за дамите, взаимно с Фондация BCause и Български дарителски конгрес започват незабавен Фонд за битка с домашното принуждение в изискванията на пандемия от COVID-19.
Той ще поддържа жертвите на домашно принуждение и техните деца, като подкрепи организациите, които работят на първа линия и дават юридически, психически и обществени услуги на жертвите на домашно принуждение, ръководят спешни центрове за настаняване, консултативни центрове и мобилни услуги в цялата страна. Сред първите организации, които насочиха апели за помощ са тези във Варна, Горна Оряховица, Димитровград, Дупница, Перник, Пловдив, Русе, София, Търговище и Хасково. Всички те имат дълготраен опит като лицензирани снабдители на услуги за дами и деца, жертви на принуждение, имат към този момент сполучливо осъществени планове и участваха в допитване за настоящата обстановка при тях и нововъзникналите им потребности в изискванията на рецесията, провокирана от пандемията.
Проучване, направено от Български фонд за дамите измежду тези организации, демонстрира, че услугите не престават да действат, само че са изправени пред нови компликации. Случаите на принуждение нарастват, местата в приютите не доближават. Необходимо е построяването на пространства за карантиниране на новопостъпилите, има потребност от спомагателни часове работа на психолози и адвокати. Нарастват и потребностите от закупуване на бързи проби, дезинфектанти и защитни средства, нужни за преодоляването на болестта.
Организациите също по този начин оповестяват, че огромна част от потърпевшите, които се обръщат за помощ към тях, са изправени пред последна бедност и неспособност да купят за себе си и децата си най-необходимите храни, медикаменти и защитни средства. Те се нуждаят от незабавна филантропична помощ за оцеляване през първите месеци от рецесията и след края на изключителното състояние.
Всеки, който желае да подкрепи незабавния Фонд за битка с домашното принуждение, може да го направи по следния метод:
В акцията в Платформата.бг, като всички всички самостоятелни дарения, направени по идеята, ще бъдат удвоени от Българският фонд на дамите.
Чрез изпращането на дарителски SMS с текст DMS SILA на къс номер 17 777 за всички мобилни оператор.
На уеб страницата на Български фонд за дамите посредством подаяние по сметка или с карта
Дарение на каса на EasyPay в цялата страна на КИН 4236895688
Набраните средства ще бъдат поетапно разпределяни към най-нуждаещите се организации, като решението за това ще бъде вземано от Експертен съвет, включващ трите организации, основатели на Фонда и корпоративни донори.
Набраните дарения ще поддържат следните незабавни потребности:
- Тестване на новопостъпилите в Кризисните центрове за COVID-19; отделяне на пространства за краткотрайна карантина преди постъпването; защитни дрехи, персонални защитни средства (маски, ръкавици, шлемове) и препарати за дезинфекция; медикаменти, витамини, медицински артикули от първа нужда.
- Допълнителни часове работа на психолози и адвокати в центровете, заради увеличението на търсената помощ и по-тежките случаи, които изискват незабавна отбрана.
- Временно настаняване в хотел при липса на свободни места в Кризисните центрове.
- Увеличаване на мобилните услуги, с цел да се доближи до дребните обитаеми места.
- Обезпечаване с базисни механически средства за онлайн съвещания.
- Таблети и преносими компютри за децата, настанени дружно с майките си в услугите, с цел да могат да продължат да учат отдалечено.
- Спешна филантропична помощ за дами и децата им, в случаите, в които не разполагат с приходи, не получават прехрана и имат съществени финансови усложнения (пакети с храна, медикаменти, хигиенични материали).
- Допълнителни кревати, монтиране на загради и незабавно дооборудване на помещения; просветителни материали и игри за децата на дамите, настанени в центровете, които в този момент нямат опция да играят доста на открито.
Анимус: Карантината усили случаите на домашно принуждение у нас
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР