Една театрална постановка в Европа съвпадна с официалния старт на

...
Една театрална постановка в Европа съвпадна с официалния старт на
Коментари Харесай

Български театър в Европа: „Танцът Делхи” на сцената в Тулуза

Една театрална режисура в Европа съответства с формалния старт на българското европредседателство в София. „ Танцът Делхи” е под режисурата на Галин Стоев – единствения източноевропеец, който от 1 януари тази година е шеф на спектакъл в страна от Стария континент.

Постановката, която единствено преди месец остави феновете си в София в две диаметрални положения – безмълвни или заболели от логорея, победи и на сцената в Тулуза.

„ Това е първото зрелище, което демонстрирам пред тулузка аудитория, за което от дълго време бях решил, че би трябвало да е българско, с цел да покажа от кое място съм почнал, с цел да имам опция да се върна да работя с трупата, с която съм работил преди 16 години”, сподели Галин Стоев.

Отвъд националните си такъми създателят Иван Вирипаев – руснак, и режисьорът Галин Стоев – българин, показаха в София по-скоро едно музикално произведение от седем дребни пиеси за безконечните въпроси сред живота и гибелта.

--> Премиерата в Тулуза на „ Танцът Делхи” съответства с формалното разкриване на българското председателство. Не единствено темпорално - като ден и час, само че двете събития овладяха едно и също пространство - театралната сцена – огромната сцена на България и сцената на Тулуза.

„ Мисля, че това е съвпадане, не знам дали има по-дълбок смисъл това съвпадане, само че се надявам това да може да помогне имиджът, визията и настройките по отношение на България да се променят”, уточни Стоев.

„ Да играеш „ Танцът Делхи” в Тулуза е огромно предизвикателство и двойна чест, тъй като въпреки всичко я играем в Националния спектакъл на България и в този момент в Националния спектакъл в Тулуза”, съобщи актрисата София Бобчева.

Роденият в Иркутск Иван Вирипаев е фен на парадоксалното, а роденият във Варна Галин Стоев обича провокацията, и изключително свободата.

Преди 11 години „ Интернешънъл хералд трибюн” открива младия български гений и го интервюира.

„ Гледам на актьорите като на служащи, чиято задача е да изградят лабиринт и да предложат на фена опция да сътвори свое лично представление”, споделя Стоев тогава.

През 1999 година той режисира първата си режисура в Народния спектакъл. От 1 януари 2018 година Галин Стоев е шеф на театъра в Тулуза и единственият източноевропеец отпред на спектакъл в страна от Стария континет. Контрактът му е за 4 години.

Според българската Конституция четири години е цялостният мандат на държавното управление, което пое председателството на Съвета на Европейския съюз. Отново съвпадане? Не знаем. Представлението следва!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР