Една стара идея за паметника на съветската армия беше припомнена

...
Една стара идея за паметника на съветската армия беше припомнена
Коментари Харесай

Вили Лилков с предложение ПСА да се премести в Димитровград

Една остаряла концепция за паметника на руската войска беше припомнена през днешния ден от Вили Лилков във връзка почналото разглобяване на фигурите. Става дума за решение на Общинския съвет на Димитровград от 2015 година, с което тамошните съветници декларират единодушие да придобият паметника и да го сложат на основаната през 2008 година Алея на монументалното изкуство в града, заяви

" Нямам информация решението да е анулирано, което дава опция на столицата да реши бързо казуса с мястото на демонтирания монумент, да спести финансовите разноски по неговото предпазване, а паметникът да отиде в същински музей на тоталитаризма ", разяснява във " Facebook " Лилков. Според него по този начин София ще спести разноски на столицата.

Днес стана ясно, че демонтирането ще коства най-малко 260 000 лева Около 70 000 лева ще излезе и защитата му за година, изясни регионалният шеф Вяра Тодева. Премахването на паметниказапочна през вчерашния ден, като от регионалната администрация започнаха дейности по демонтиранезаради неприятното му положение. То продължава и през днешния ден, като сутринта е била отстранена още една фигура (вчерабе свален емблематичният автомат " Шпагин " от централната фигура на руския войник).Около паметника сега има нова ограда, както и засилено полицейско наличие и контролно-пропусквателен пункт.Елементите му ще се отстраняват поетапно и ще се съхраняват на друго място, след реституция.

" Ние възложихмеекспертизаза положението на паметника, само че на самите фигури. На самата структура е правена експертиза през 2019 година, само че тогава не бяха изследвани фигурите. На 3 август с решение на Министерски съвет паметникътбеше разгласен за частна държавна благосъстоятелност и мина в ръководство на регионалния шеф ", съобщи Вяра Тодева предБНТ. По думите ѝ при самото създаване на монумента е записано, че е благосъстоятелност на Министерство на културата. " От там споделиха, че този монумент не е културно полезност по смисъла на Закона за културното завещание. Следователно те нямат отношение към него. Никой не пое отговорност за паметника ", посочи ощеТодева.

По думите й сумата, която следва да бъдепредприетакато ангажимент за паметника, е на стойност 260 000 лева " Това е сумата без самата реституция. Тя бе обезпечена от Министерски съвет с разпореждане в петък. След като завърши демонтажът, ще се разбере какъв брой коства реставрацията и щеможем да обявим социална поръчка за това ", разяснява регионалният шеф на София.

Тодева изясни, че през вчерашния ден е подписана застраховка за трети лица за сигурност. " Не е безвредно. Могат да пострадат хора. Планът за сигурност и здраве, утвърден от Столична община, е за 59 дни да бъде готово всичко. Идеята е в случай че може, да се завърши до Коледа.Огражданията към главната фигура няма да бъдат отстранени, самите плочи са компрометирани и не можем да допуснем хората да се разхождат там ", акцентира Вяра Тодева.

Има два разновидността за съхранението на фигурите, откакто се реставрират - Музеят на социалистическото изкуство или в различен държавен парцел. Дотогава частите на монумента ще бъдат съхранявани в охраняван държавен обект, защото е направена оценка на паметника и дружно с фундамента той коства към 20 млн.лв.

" От зам.-областния шеф господин Чичковразбрах, че господин Свиленски се е опитал да компрометира едно от паната на оградата със мощ и напън. Г-н Чичков е бил от вътрешната страна, различен на чиновник се е втурнал да задържи оградата отвътре. При този напън, който е упражнилг-н Свиленски, до каква степен разбрах, се е одраскал малко ", описа още Тодева във връзка обясненията на Корнелия Нинова, чеСвиленски е с засегната ръка, откакто чиновник на регионалната администрация е бутнал към него едно от огражденията. При демонтирането му през вчерашния ден породи напрежение, откакто към паметника се събраха негови бранители от Българска социалистическа партия и " Възраждане ".
РЕФЕРЕНДУМ
Българска социалистическа партия и " Възраждане " внасят отчет за референдумза товадали столичани желаят паметника на руската войска да останена мястото, където е, заяви днесобщинският консултант от Българска социалистическа партия Иван Таков. " В моментавиждаме противозаконни действияот самата страна да се правят ", разяснява той и настояда узнае къде е разрешението за градеж,къде е планът за реорганизация и реституция и координиран ли е с Министерството на културата, както и къде е проектът за сигурност и здраве. " Днесще сезираме всички способени и виновни органи ", разгласи общинският консултант. По думите му по днешна оценка паметникът коства над 20 млн. лева, като те са били събирани с дарения от българи. " Скакво ще бъде сменен като бъде отстранен, с пореднатабезумна арт инсталацияот Алиекспрес? ", запита Таков. Той посочи, чеако страната неизпълни задължениятаси и продължи да прави престъпления, теще продължат с гражданските си митинги.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР