Една снимка развълнува стотици в социалните мрежи. Вижда се как

...
Една снимка развълнува стотици в социалните мрежи. Вижда се как
Коментари Харесай

Говори д-р Коцев, спасен преди години от ген. Мутафчийски

 Една фотография развълнува стотици в обществените мрежи. Вижда се по какъв начин медици, измежду които и професор Мутафчийски, си почиват в болничен кулоар след тежка интервенция. В кадър са основни лекари, на които през днешния ден се разчита България да преодолее рецесията с Коронавирус 19. Четирима лекари в болничен кулоар посреднощ. Снимани минути, откакто са избавили живот. " Тази фотография е в действителност част от екипа, които са взели участие в моята реанимация. в коридора на ВМА ", показа доктор Борис Коцев, офталмолог.

" На фотографията се вижда проф. Николай Младенов, който сега е началник на реанимацията в болница Токуда. Аз не се виждам. Вижда ми се единствено крайници и едно паднало сабо. Проф. ген. Мутафчийски, доктор Бъдаров и сътрудника съдовия хирург. Това, че сабото ми е паднало на земята, може да предположите какво е било. Какъв стрес, какъв адреналин и какво сме усетили ", показа проф. доктор Асен Балтов - Директор на УМБАЛСМ " Н. И. Пирогов ".

Тази фотография е за доста забавен случай за едно момче, което щеше да загине след злополука. И се случи някъде към 4 часа сутринта, доколкото си припомням. Това момче стана лекар по-късно ", изясни ген. Венцислав Мутафчийски.

Доктор Борис Коцев е жив, с помощта на над 12 часова незабавна интервенция, която събира на едно място едни от най-именитите експерти в страната. Всичко стартира в един ранен следобяд през 2009 година, когато Коцев е още студент по медицина в 4-ти курс. Излиза с мотора си. " На СМГ видях по какъв начин един бус ми лишава преимуществото, пробвах се да го избегна, само че не съумях ", изяснява младият доктор.

Първо го настаняват незабавно ИСУЛ, само че положението му се утежнява. Транспортират го във ВМА. " По-късно през нощта, събитията стават сред 2 и 5 сутринта, извикахме и проф. Мутафчийски, с цел да помогне, тъй като се оказа, че има и тежки съдови разкъсвания към черния дроб. И към този момент това е фотографията, когато завърши всичко към 5:30 часа ", изясни проф. Балтов, представен от " Нова ТВ ".

" На процедура композиция от съвсем всички хирургични специалности са съумели да се координират. И да покажат, че даже такива невъзможни случаи, безнадеждни на процедура имат вяра ", разяснява доктор Борис Коцев.

" Днес съвсем всеки от медиците на фотографията е ангажиран с битката с ковид. В Пирогов са настанени пациенти на възраст от 32 до 80 годишна възраст, като двама от тях са в тежко положение. Болницата е готова за два месеца напред ", твърди проф. Балтов.

" Ние сме взели всички защитни ограничения за екипите, за работещите. Знаете, че сред 20 и 30% от личния състав нормално се заразява, без значение до каква степен добре се опазва. Те са 24 часа, 7 дни. Които работят в средата, където са инфектираните пациенти с ковид, те седят по две седмици, след което остават още две седмици под карантина. Те живеят вътре сред пациентите ", сподели шефът на " Пирогов ". Но и това ще мине, уверен е професор Балтов. След време за този интервал ще ни припомнят единствено фотосите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР