Една седмица президентство и правителство спорят по коя процедура да

...
Една седмица президентство и правителство спорят по коя процедура да
Коментари Харесай

Нинова се възмути от словесните престрелки между президент и правителство

Една седмица президентство и държавно управление спорят по коя процедура да сменят един несъответствуващ министър с различен – би трябвало да си върви цялото държавно управление, безапелационна бе водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на конференция в централата на партията.

„ Що се отнася до апела на господин Цветанов и издаването на указа за Младен Маринов бихме се обърнали към двете институции – президентска и Министерски съвет, тъй като това са институции в страната. Една седмица спорят по коя процедура да сменят един несъответствуващ министър с различен несъответствуващ. Нашата позиция е ясна и ние не я съгласуваме с никой различен с изключение на с органите на Българска социалистическа партия. Който министър да промените, с който и да го промените, уважаеми ръководещи, това няма да промени политиката ви. Това е мъка за страната, това е печелене на време за държавното управление на „ Борисов " 3 ", съобщи Нинова. По думите й ГЕРБ и това държавно управление си отиват.

" Нашият огромен въпрос е какво се случва по-късно ", съобщи Нинова. „ Какво става с 2 лева самун, какво става с 14 % скок на парно, топла вода? С това какво вършим? Какво става с безумната им здравна промяна? Това е диалогът, а не че един несъответствуващ ще бъде заменен с различен. Това ги вълнува единствено тях в ГЕРБ ", съобщи още Нинова. Тя разясни, че Българска социалистическа партия желае оставката на цялото държавно управление и тази позиция остава непроменена.

Нинова добави, че Българска социалистическа партия не дава оценка на връзките сред двете институции. „ Когато си решат казуса по коя процедура да го създадат, за нас нещата остават непроменени ", съобщи Нинова.

Не ни е хрумнало през днешния ден да сезираме Конституционен съд за Административнопроцесуален кодекс, цяло лято сме работили върху жалбата, сподели още Нинова. По отношение на жалбата на Българска социалистическа партия в Конституционния съд и на въпрос дали е съгласувана с тази на президента, Нинова отговори, че внасянето на тъжба против Административнопроцесуален кодекс е позиция на Българска социалистическа партия преди разглеждането на ветото. „ Още, когато го гледахме този закон ние изразихме причините си за какво не трябва фрапантно да се усилват правосъдните такси, за какво не трябва да бъдат закрити съвещанията. Ние имаме своята кардинална позиция, че с този закон държавното управление посегна на прозрачността, информираността на обществото. Направи правораздаването недостъпно за доста хора. Не ни е хрумнало през днешния ден да сезираме Конституционен съд, цяло лято сме работили по тази тъжба ", сподели тя и уточни, че не мисли, че сред Българска социалистическа партия и президента има разминаване. „ Не сме чели неговите претекстове, евентуално има такива и като президентска институция има право на такава тъжба. Мотивите му по ветото и нашите тези са едни и същи ", съобщи Нинова

Предлагаме 5% Данък добавена стойност ставка на хляба – това е един от методите да се спре ценовия потрес от последните дни, разгласи Корнелия Нинова. „ Днес имахме доста дълго съвещание със Съвета по земеделие към Народно събрание на партията, както и съвещания и диалози с хлебопроизводителите ", сподели тя и изясни, че съществена тематика е била цената на хляба. „ Тя потегли нагоре в последните дни, чакаме от 1 октомври с повишение на цената на енергоносителите да порастват цените на стоките и храните. Хлябът е значима стока, която влиза всеки ден във всеки дом. Търсим способи по какъв начин да се повлияе на цената, тъй че да няма подобен ценови потрес ", съобщи Нинова.

„ В момента в българския бюджет годишно от самун се внасят към 60 млн. лева Данък добавена стойност при 20 % ставка, в случай че бъдат 5 %, в бюджета биха влезнали 45 млн. лева по-малко ", добави още Нинова. Тя регистрира, че има и доста огромен сив бранш и при Данък добавена стойност при 5% той би се свил.

Според нея намаляването на Данък добавена стойност ставката би трябвало да върви паралелно със засилен надзор, с цел да няма далавера. „ Искаме да стартираме този сериозен диалог. Това е част от по-големия диалог за диференцирано Данък добавена стойност на някои храни от първа нужда ", добави още Нинова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР