Една седма от територията на странати ни е заета от

...
Една седма от територията на странати ни е заета от
Коментари Харесай

Най-дългата река в Родопите предоставя спиращи дъха гледки

Една седма от територията на странати ни е заета от най-обширната ни планина - Родопите. Планината се намира в Южна България и Северна Гърция, част е от Рило-Родопския масив. Дължината й е към 220-240 км, а ширината доближава 100 км. Общата повърхност на Родопите е към 18 000 кв.км, от които на българска територия са 14 738 кв. км, което съставлява 81,88% от цялата й повърхност.

Реките в Родопите 

Родопите са планина с гъста речна система, която попада към Беломорския водосборен басейн. Реките, които извират и текат през планината, се оттичат към две основни реки - Места и Марица - или непосредствено се вливат в Егейско море.

В към 80% от територията на планината отокът е ориентиран към река Марица посредством нейните десни притоци: Чепинска река, Стара река, Въча, Първенецка река, Черкезица, Мечка, Каялийка, Банска река, Харманлийска река, Бисерска река, Арда, Луда река и други Югозападните елементи на Родопите принадлежат към водосборния басейн на река Места и нейните леви притоци - Златарица, Канина, Чечка Бистрица, Доспат, Дяволска река и други

В най-южните елементи на планината (на територията на Гърция) реките непосредствено се вливат в Егейско море. 

Коя е най-дългата родопска река?

Арда 

Река Арда е най-големият десен приток на река Марица и най-голямата река в Родопите. Арда извира от Ардински връх в Родопите и се влива в река Марица отвън територията на България. Дължината на река Арда е 270 км, като към 240 км от тях са в рамките на България.

Ардински връх Ардин или Ардински връх е най-високият връх в горното поречие на река Арда - 1731 м. До върха се стига от село Горна Арда, ситуирано на 30 км от град Смолян, в дребна живописна долина на двата бряга на реката. Село Ардино е в непосредствена непосредственост до границата с Гърция и е с надморска височина към 1000 м. От Ардин връх при ясно време се вижда Бяло море. За да се стигне до върха, се минава през извора на река Арда.

Забележителности по поречието на река Арда 

По течението на реката на българска територия има три огромни язовира: Ивайловград, Кърджали и Студен бунар. 

Язовир “Ивайловград " се намира в Източните Родопи, по течението на река Арда. Построен е през 1964 година и има 64 км брегова линия, огромна част от която е покрита с широколистни гори. Подходящ е за лов на риба и упражняване на водни спортове. Всяка година тук се организира Републиканската регата по кану каяк. 

Язовир “Кърджали " се намира на северозапад от град Кърджали в Източните Родопи. Акумулира водите на река Арда и дава чудесни условия за лов на риба. Стената на язовира е една от дребното язовирни стени в света, които се извисяват над самия град.

Язовир “Студен бунар " се намира на границата сред общините Кърджали и Крумовград. Строен е в интервала 1955-1958 година за контролиране сезонния отток на реката. На крайбрежията му има построен Водноелектрическа централа. Известен е с каменистите си крайбрежия и голи чукари, подобаващ е за водни спортове и лов на риба. 

Дяволският мост 

В живописния пролом на река Арда край село Дядовци се открива превъзходната панорама на Дяволския мост - същински архитектурен шедьовър. От към 500 години водите на Арда къпят основите му. Мостът се извисява внушително, непокътнат от времето. И до през днешния ден остава загадка кой е майсторът на този феномен, напомня actualno.com.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР