Една съдебна сага, продължаваща повече от 20 години и на

...
Една съдебна сага, продължаваща повече от 20 години и на
Коментари Харесай

EK глобява Intel $400 000 000

Една правосъдна сага, продължаваща повече от 20 години и на път да откри разрешението си, откакто тази седмица Европейската комисия разгласи, че постанова на Intel внушителна по мярка санкция от €376.36 милиона (приблизително $400 милиона), предава The Register. Глобата е поради корист с преобладаващата позиция на компанията с х86 процесори, като истинското недоволство против компанията датира от 2000 година, когато AMD упреква Intel в нечестна игра. Обвиненията се заключават в това, че компанията е нарушила разпоредбите за почтена конкуренция на европейската зона, като е предложила избрани привилегии на PC производителите, в случай че употребяват Intel-ски процесори в продуктите си вместо такива на съперниците им или да забавят стартирането на пазара на характерни артикули, съдържащи чипове на противниците им. През 2009 Intel биват санкционирани поради това с €1.06 милиарда, откакто се открива, че са отговорни. Практиките на компанията да дават цялостни или частични отстъпки за потреблението на Intel чипове и заплащания, с цел да се забави стартирането на пазара на артикули, в които има чипове на конкуренция биват избрани по-късно като „ голи рестрикции “.

Съдебната сага продължава през 2014, когато настояването на обжалване на решението от страна на Intel е отхвърлено, с цел да се стигне до 2022. Миналата година, Върховният съд на Европейски Съюз отчасти анулира решението от 2009 във връзка с условните отстъпки, а по-късно взема, че отстранява напълно санкцията, наложена през 2009. Отмяната следва изказване на американската компания, че Комисията не е провела правилно инспекция за това дали действително въпросните заплащания са оказали отрицателно влияние над съперниците им. И евентуално всичко щеше да завърши с благополучен край за Intel, в случай че те не вземат решение да играят с шанса си и контраатакуват, искайки от Европейски Съюз обезщетения за породените им неудобства. Следва ново решение на съда, съгласно което въпросните голи рестрикции са дали като резултат корист на компанията с преобладаващата ѝ позиция съгласно законите на Европейски Съюз за честната конкуренция. Това води до наново разкриване на административните процедури от страна на Комисията за установяване на санкция по отношение на тези обвинявания.

И по този начин, през тази седмица съдът дефинира и упомената санкция, която се отнася само до упоменатите към този момент рестрикции. Според Комисията, те са осъществени в интервала ноември 2002 и декември 2006 и се отнасят до направени от Intel заплащания към три съответни компании – HP, Acer и Lenovo – за задържането или отлагането на стартирането на характерни артикули, съдържащи х86 процесори и ограничението на продажните канали, налични за тези артикули.

От Intel разясняват за The Register, че към сегашния миг преглеждат решението на Комисията, като то няма да повлияе на проектите на компанията за вложения на европейския пазар.

„ Макар и да сме разочаровани от санкцията в сегашния ѝ размер, ние оставаме фокусирани над бъдещите си вложения в Европейски Съюз и над съдействието си с Комисията за развиване на полупроводниковата промишленост в Европа “.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР