Една разпространена заблуда. Дългосрочни договори директно с производителите могат да

...
Една разпространена заблуда. Дългосрочни договори директно с производителите могат да
Коментари Харесай

Васил Велев: Заблуда е, че общини и манастири могат да сключват дългосрочни договори за ток

„ Една публикувана илюзия. Дългосрочни контракти непосредствено с производителите могат да подписват записаните на енергийната борса консуматори, присъединени към електропреносната мрежа на ЕСО на високо напрежение 110 киловолта. Няма нито един манастир и нито една община, която да извърши тези условия. Освен това, ще им трябват няколко диспечера (високо квалифицирани специалисти), които непрекъснато да прибавят (купуват от пазара ден напред и в границите на деня) дефицит или продават остатък “. Това написа във Facebook профила си ръководителят на АИКБ Васил Велев.

По думите му това могат да създадат към 40 електроинтензивни предприятия с огромна консумация на електрическа енергия и с непрекъсваем цикъл на работа (24×7). За тях е добър метод да реализират по-поносим микс.

„ Но не и в този момент, при тези цени няма по какъв начин да сключат дълготраен контракт на добра цена, т.к. непознати и родни търговци ще купят количествата, давайки повече и ще ги изнесат за още повече. Това го видяхме онагледено от търга на АЕЦ на 29-09-2021 година Тогава АЕЦ загуби (пропусна да спечели) 100 млн. лева, а силата отиде при търговци, които завоюваха тези милиони. Потребителите изгубиха от още по-високите цени на Ден напред, заради намалялото предложение “, добави още той.

Велев е безапелационен, че би трябвало друго решение:

„ Имаме свръх високи цени в цяла Европа И заради противоречив пазарен/борсов модел за търговия на едро с електрическа енергия. За това, в този момент, Европейска комисия позволява обезщетенията и споделя, че в случай че са за всички на свободния пазар, НЕ СА въобще държавна помощ, камо ли непозволена.

Това ни дава опция да " превключим " на различен модел, а точно:

1. Цени, каквито и колкото и да са високи;

2. Никакви ограничавания за произвеждане и експорт. Колкото повече количества и по-високи цени, толкоз повече облаги за енергетиката;

3. Компенсиране на локалните консуматори до цените на микса (около 150 лв/мгвтчас). За това са задоволителни част от облагите в енергетиката и няма потребност дори да се употребява бюджета и свръх приходите от Данък добавена стойност върху в пъти по-високата цена. Този метод би лимитирал и инфлацията.

Ние вършим със забавяне, недоумение и половинчато това “, написа още Велев.  

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР