Една продажба предизвика смут през изминалите дни – тази на

...
Една продажба предизвика смут през изминалите дни – тази на
Коментари Харесай

Търговията с домейни: Продадоха glasnaroden.bg за 500 лв.

Една продажба провокира ужас през миналите дни – тази на домейна glasnaroden.bg, употребен от партията на музиканта Светльо Витков Политическа партия „ Глас Народен “.

Тя беше записана през 2013 година, като се трансформира за малко време в въплъщение на протестния избор у нас и даже вкара свои представители в Столичния общински съвет (2015 г.). През последните две години обаче известността ѝ доста понижа.

Снимка: facebook.com

Очевидно, до степен политическата мощ към този момент да не се интересува и от наличието си онлайн.

Снимка: btvnovinite.bg

По-малко от 24 часа след оповестяването на интернет адреса за свободен – притежател към този момент не е политическата мощ, а частно лице, което закупи домейна за сумата от 500 лева Така вместо партийна стратегия и вести от обществени прояви, на някогашния адрес на „ Глас национален “ през днешния ден има реклами за автомобилни застраховки, евтини полети и така нататък
Гугъл си " откупи " домейна с щедрост Бивш техен чиновник съумя да закупи домейн името на компанията единствено за 12 $ през септември
Сделката не съставлява машинация, а е образец за развиването на един онлайн бизнес с обичаи, който може да бъде извънредно рентабилен. Ловци на домейни прекарват стотици часове в „ дебнене “ за златна кокошка измежду интернет адресите.

Какво е домейн и по какъв начин се дефинира името му?

Всеки уеб страница се нуждае от домейн, с цел да съществува в интернет. На британски „ domain “ значи област на притежание, вашата благосъстоятелност в световната мрежа. На процедура това е буквената опция на IP адреса на уеб страницата – става по-лесно откриваем за потребителите. Например, никой не ви стопира да напишете в уеб браузъра 216.58.212.46, само че google.com е много по-лесно за запомняне.

В актуалния свят да имаш уебсайт с известен домейн е едно от най-важните неща. Независимо дали предлагаш услуги, артикули или хрумвания, домейнът те откроява от милиардите други уеб сайтове. За хората, които занапред основават своята страница в интернет, има две благоприятни условия – да си купят нов домейн или към този момент регистриран.
Американската киноакадемия загуби делото за домейна " Оскар " Те упрекваха компанията GoDaddy, че записва имена на уеб сайтове, съдържащи търковска марка на друго лице за препродаване или неточно потребление
Не е изненада, че новите са доста по-евтини, само че свободните адреси може да не са измежду най-популярните. В взаимозависимост от разширението (.bg,.com,.eu,.net,.info и др.) цената за година поддръжка варира от 10 лева до към 150 лева

Ако абонаментът не се възобнови, обаче, домейнът става свободен и, в случай че е атрактивен, цената на „ черния пазар “ може да доближи милиони.

Какви са тези „ ловци на домейни “?

Огромен брой хора наблюдават за изтичащи домейни всекидневно и, в случай че някой притежател се забави с заплащането, може да се сбогува със уеб страницата си, а името да бъде препродадено.

В зората на Глобалната мрежа този вид предприемчиви консуматори имаха малко по-различен модел на активност – записаха домейни на имената на най-различни търговски марки, компании и така нататък Така, когато огромните корпорации занапред навлизаха в интернет постоянно им се постановяваше да заплащат „ откуп “, с цел да могат да обезпечат онлайн наличие на своя бранд. Днес всички сме в Мрежата, само че пък момент нехайство може да ни лиши от нашето си кътче във виртуалното пространство.
bTV Репортерите: Фишинг Ловят ли се българските консуматори на въдицата на киберпрестъпниците
Кои са най-скъпите домейни?

He e изненада, чe дoмeйнитe, cвъpзaни cъc ceĸc, xaзapт и коли ca cpeд нaй-cĸъпитe. Извадихме ТОП 5:
cars.com води класацията. През 2017 година той е продаден за сумата от 872 млн. $.lasVegas.com е продаден за 90 млн. $. при започване на 2000 година, като той към момента се изплаща. Последната вноска за него ще бъде през 2040 г.carInsuarance.com е уебсайт за застраховки и на коли и беше добит за близо 50 млн. долараvoice.com пък беше продаден за 30 млн. $ през предходната година, като стана най-скъпият домейн, обезщетен в брой.sex.com до неотдавна водеше тази ранглиста, той е продаден за 13 млн. $ през 2010 година
При първите три в сумата влиза и придобиването на самия уебсайт. Основната цел да се закупи към този момент регистриран домейн е, че той е натрапен и може да се посещава и от старите си консуматори.

Какви домейни се оферират в България?

При разглеждане на описи с домейни за препродажба у нас могат да се открият много забавни оферти, с изключение на към този момент упоменатия glasnaroden.bg

Снимка: btvnovinite.bg

usembassy.bg е някогашният домейн на американското посолство у нас. Цената му е 550 лева В обявата се загатва, че е одобрен адрес, към който се препраща от над 110 други уеб страницата.аlphabank.bg е някогашният домейн на „ Алфа Банк “, финансовата институция не съществува на българския пазар от 2016 година Продаден е за 3500 лева.nrs.bg е някогашен домейн на Националната разследваща работа, продаден за 800 лева През 2015 година ведомството е преименувано на Държавна организация „ Разузнаване “ и интернет адресът е заменен.

Снимка: btvnovinite.bg

Опасности дебнат отвред

Смяната на собствеността на към този момент регистрирани домейни може да докара и до много главоболия за елементарния консуматор. Изброените нагоре адреси са съвършени за фишинг и недобросъвестни хора могат да изкарат много пари от машинация посредством тях.

Например, представете си писмо, обвързвано с лотария „ Зелена карта “ от адрес, който е (бил) на US посолството у нас – доста консуматори биха отворили писмото единствено поради това, че подателят наподобява законен.
https://btvnovinite.bg/predavania/btv-reporterite/btv-reporterite-15.html

Подобна търговия може да се употребява и за изнудване. Миналата година страната ни председателстваше Съвета на Европа, само че хитра българка беше купила 10 години по-рано домейна за събитието – eu2018.bg.

Тя се опита да принуди управляващите да го изплатят на висока цена, само че те избраха да записват различен адрес – eu2018bg.bg.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР