Една практически неизвестна консервативна певица току-що се изстреля на върха на класациите. Ето защо няма да е последният път

...
Бележка на редактора: Версия на тази статия се появи за
Коментари Харесай

Бележка на редактора: Версия на тази статия се появи за първи път в бюлетина „Надеждни източници“. Регистрирайте се за ежедневния дайджест, описващ развиващия се медиен пейзаж тук.

Дясната медийна вселена узрява - и постига голям успех - отвъд типичните новинарски коментари.

Последният пример: хитът на Oliver Anthony Music „Rich Men North of Richmond“. Анти-Вашингтонският химн, замазка срещу политици, изобразявани като покварени и невъзможни бюрократи, които искат „тотален контрол“ върху живота на работническата класа, дебютира в понеделник под номер 1 в класацията Hot 100 на Billboard за сингли.

Това е голямо постижение, като се има предвид, че певецът Кристофър Антъни Лунсфорд беше почти неизвестен само преди седмици. Това е още по-чудотворно постижение, като се има предвид, че Лунсфорд се сблъска със силна конкуренция в класациите от Тейлър Суифт, Морган Уолън, Оливия Родриго, Майли Сайръс и други изпълнители от A-списъка. Billboard каза, че това е първият път, когато изпълнител е стартирал „на върха на списъка без предишна история в класациите под каквато и да е форма“.

Но това е представително за нарастваща тенденция, в която изпълнители като Лунсфорд се докосват до среда, в която милиони американци, подготвени да ненавиждат масовата поп култура и медии, са готови да отворят джобните си книжки, за да защитават своята политика. Той също така е илюстративен за силата, натрупана от десните медийни сили, които взимат неизвестни количества и ги превръщат в блокбъстър хитове за една нощ, въоръжена тояга срещу предполагаеми врагове в основните институции.

Още това лято имаше два други забележителни примера. „Звукът на свободата“, финансиран от тълпа филм, прегърнат от Доналд Тръмп и медии като Fox News за ужасите на трафика на деца за сексуална употреба, успя да изпревари „Мисията невъзможна – Мъртво разплащане, част първа“ в местния боксофис, въпреки последния като дългоочакван екшън с Том Круз, който избухна в кината с огромен шум. И въпреки че той е добре известен кънтри певец, широко критикуваният „Try That In a Small Town“ на Джейсън Олдийн не пожъна голям комерсиален успех, докато не беше издигнат от десните медии до върха на класациите на Billboard.

Тъй като консерваторите все повече виждат наследените медийни компании и изпълнители като не само неприятни, но и откровено зли, логично е те да гледат към външни лица, за да задоволят нуждите си от развлечение. Защо да гледате холивудски елитарист като Круз, когато филм, одобрен от Тръмп и подкрепен от Fox News, също се играе в местния театър?

Известни десни медийни компании през последните години започнаха да създават съдържание и продукти, предназначени да отговарят на политическите и социалните възгледи на тяхната аудитория, използвайки самата дупка в пазара, която създадоха, за допълнителна печалба. Fox News, The Daily Wire и TheBlaze направиха тласъци в тази посока. Тези търговски обекти програмират аудиторията си да се отвращава от компании като Disney и след това се появяват с платено съдържание, предназначено да замени Магическото кралство в техните домакинства.

В интервю за Fox News, излъчено в понеделник, самият Лунсфорд разкритикува „корпоративните медии и образованието“ за това, че „карат всеки да разпознава различията, а не като прилики“.

В крайна сметка, ако е успешна, стратегията може да означава края на споделената популярна култура, подобно на това как появата на дясното радио за разговори и Fox News в крайна сметка означава края на споделеното разбиране на текущите събития.

Няма да стане за една нощ, разбира се. Отне десетилетия на Fox News и останалата част от дясната машина да подкопаят традиционните новинарски медии и да заблудят публиката си, за да я накарат да мисли, че журналистите съобщават за „фалшиви новини“. Но с достатъчно повторения с течение на времето се получи. И тенденцията сега предполага, че ветровете духат в подобна посока в поп културата.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР