Една полезна за стъпка би било намалението на осигуровките за

...
Една полезна за стъпка би било намалението на осигуровките за
Коментари Харесай

Мнения Daily: Всички искат по-ниски данъци

Една потребна за стъпка би било понижението на осигуровките за работещите, само че никой не обелва и дума за това

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА Още по тематиката
Мнения Daily - Атаките против оръжейния ни експорт са някакъв " късен пацифизъм "

И още: Източна Европа не може да се подчини с кохезионни фондове; Исканията за репарации поради Третия райх са в ущърб на всички
13 сеп 2017
Мнения Daily - Политиката на Макрон вреди на националния ни интерес

И още: Разломът сред Изтока и Запада в Европейски Съюз се разширява; А може би е време да обявим и Ден на зависимостта
12 сеп 2017
Мнения Daily - Образованието ни основава неравенства

И още: Нужна е идейна еволюция на европейските елити; Управляващите заблуждават на правилото " в случай че мине "
11 сеп 2017
Мнения Daily - Бият по-слабите и продават непоклатимост на мощните

И още: Чужди ползи мачкат отбранителния ни бизнес; Когато Съюз на съветските социалистически републики разгласи война на България
6 сеп 2017

Позиция
Всички желаят по-ниски налози

Текст на Петър Ганев в седмичния бюлетин на ИПИ

През тази седмица коалиция от леви интелектуалци разгласи началото на акция за " обективни " налози, която има колкото публичен, толкоз и синдикално-политически темперамент. Макар тази акция да притопля остарели леви опорни точки, някои детайли от нея заслужават интерес. Може би най-важното е това, че самодейността е за по-ниски налози – както в подоходното облагане, по този начин и в облагането на потреблението. На процедура новината е, че към този момент всички желаят по-ниски налози.

Още при започване на тази година, малко преди провеждането на парламентарните избори, се видя наклонността всички партии на оферират по-ниски налози. Това единствено по себе си не е изненада, защото политическата и макроикономическата среда е доста подобаваща за понижаване на данъчното задължение: 1) към този момент близо 10 години няма нито един случай на понижен данък; 2) стопанската система се показва добре и бюджетът е на остатък. Ето че в този момент и най-крайните леви деятели се включиха в опит да дефинират посоката на едно вероятно понижение на налозите.

Фокусът на тази лява коалиция е в две направления – въвеждане на необлагаем най-малко в подоходното облагане и понижение на Данък добавена стойност за избрани артикули. Макар да не дават ясна фискална оценка на предложенията си, общата рамка приказва за " цена " към 1.5 милиарда лева по-малко доходи за бюджета. Необлагаем най-малко, годен за безусловно всички работещи, еднакъв на минималната заплата (460 лева.), най-вероятно значи стесняване на приходите от подоходен налог с най-малко 1/3 (около 1 милиарда лева.). Оценките за диференцирания Данък добавена стойност (9% за вода, храни, базови лекарства, учебници и книги) са към 200 - 300 млн. лева по-малко доходи, само че най-вероятно са подценени – най-малко 100 млн. лева коства на бюджета единствено облекчението за туризма. С други думи, левите общественици намират фискално пространство за понижение на налози в границите на 1.5 милиарда лева

Въпросът е дали зад тези оферти за по-ниски налози прозира някаква недоизказана лява концепция за по-високи налози. Почти несъмнено да. Мотивът на акцията е, че би трябвало да има " преразпределение на данъчната тежест в България ". Риториката на акцията изобилства от намеци за това, че " директните налози са прекомерно ниски за Европейски Съюз ", " фирмите и шефовете заплащат прекомерно малко " и " прогресивното облагане е алтернатива да се покрие дупката в бюджета от промяната ".

С други думи, цялостното предложение е най-вероятно следното: 1) необлагаем най-малко при подоходното облагане и въвеждане на прогресивно облагане със ставка на налога от порядъка на 15-20% за междинната класа, с цел да се попълнят неналичията в бюджета и евентуално висока ставка за най-богатите, която не е за доходи, а за " изтупване " на лявата идеология; 2) По-нисък Данък добавена стойност за избрани артикули и евентуален напън за повишаване на корпоративното облагане – най-вероятно до към този момент упоменатите 15-20%, с цел да се резервира паритетът с водещата ставка в подоходното облагане.

Това прикрито предложение изхожда от подмятанията за " неуспеха на ниските налози ", " макроощетените служащи " и " всеобщото обедняване " - изказвания, които, несъмнено, влизат в тежко несъгласие с действителностите. Оставяйки обаче настрани това, не трябва да се подценява фактът, че сега всички се борят за по-ниски налози.

Има и богато меню от варианти, който биха били в действителност потребни и биха облекчили бремето на налозите върху елементарния българин. То включва да вземем за пример понижението на осигуровките за работещите. Озадачаващо е по какъв начин всички са за по-ниски налози, а никой не обелва и дума за това, че и тази, и идната година осигуровките за пенсия се повишават. Менюто може да включва и по-ниско Данък добавена стойност – само че не за избрани артикули, а за всички. Могат да бъдат анулирани ред дребни налози, които се появиха последните години – да вземем за пример налог " рента " или данъкът върху застрахователните награди. Може да се трансферира част от подоходното облагане към общините.
Възможностите са доста. Добрите са тези, който са лесни за схващане: или намаляваш данъчната ставка, или напряко махаш налога. Лошите са тези, които са комплицирани: и данъкът е там, и ставката е там, само че има облекчение и друго отнасяне на този и този. Второто нормално води до по-високо данъчно задължение.
Иде ли?
Съспенсът на Слави

От текст на Ивайло Дичев за Deutsche Welle

Не знам за жителите, само че за нас, откривателите на политическата просвета, събитието провокира радостна възбуденост: господин Трифонов май най-сетне потегли да трансформира медийната известност в политическо въздействие. За това прочее го подканяха всички, откогато се хвана с референдума за мажоритарна изборна система – излез на избори, поеми отговорност.

Първият въпрос е за какво толкоз късно. Трифонов от дълго време громи политическата класа, несъмнено помните, че първи вкара националистическите страсти в митингите през 96-а; той прочее първи съумя да трансформира национализма в мегазрелище. Според злите езици просто рейтингът на предаването му понижен и парата към референдума била, с цел да си върне няколко хиляди фенове и да подписа нов контракт с bTV. А една партийна групировка щяла да го закрепи още за един сезон.

Закъснение има и от становище на общото развиване на медиите. Времето на телевизионните партии като че взе да отминава - последният огромен триумф означи комикът Бепе Грило, основал придвижването си " Пет звезди " през 2009. После Тръмп разгроми малкия екран, подсилен от уеб сайтове, психолози и производители на подправени вести. Кой знае, може би господин Трифонов има скришен проект за преодоляване на интернет, въпреки че профилът му във фейсбук е леко дървен.

Интересен въпрос е за какво поръчката за нова партия идва толкоз късно - Трифонов громи политическата класа от над 20 години

Фотограф: ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Лесно е да се подиграем с решението на шоумена. На всички взе да омръзва популистката реторика: да изринем политиците, да намерим това просто нещо, което - хоп - анулира нещастията на последните 28 години и всички пеем. Или това, дето щял да събере умните хора, които седят неоценени край печката като едни Пепеляшки. Бас държа, че няма да е партия, а придвижване - нито ляво, нито дясно, несъмнено, патриотично, с млади и нови лица, със специфична квота за съумели българи в чужбина.

Загадъчният анонс в писмото на шоумена е също типичен прийом – споделя се съспенс. Медиите чинно откликнаха, политиците към този момент разясняват. Закачките и подигравките в обществените мрежи прочее единствено способстват за увеличаване на анонса. А събитие още няма. Изобщо не сме сигурни дали ще има политически план, какъв тъкмо би бил той - с Борисов, с патриотите, с Костов Или пък мажоритарно самичък против всички. Текат разбори за това кой в действителност е зад господин Трифонов и кой му заплаща.

Ще ми се да погледна тази работа от по-сериозната страна. Защо таман господин Трифонов събра три и половина милиона гласа? За електронното гласоподаване се произнесоха 2.5 милиона жители, за атомната централа в Белене – единствено 1.4 милиона, въпреки че зад единия референдум стоеше цялостен президент, зад другия – мощният уред на Българска социалистическа партия.

Въпросът е кой въобще може да има въздействие през днешния ден в тази страна, където доверието към всеки и всичко спада неудържимо. Отвъд партийните апарати, дотациите, парите на КТБ. Експертите не ги обичат, тъй като основават чувство за непълноценност у необразования народ; за съдиите чуваме или неприятно, или нищо; на сполучливите предприемачи завиждаме; хората от гражданския бранш са непоправимо окаляни като " грантаджии " ; професорите ги разкарват като мечки по студиата; публицистите служат на притежателя си

Новата медийна среда направи по този начин, че лицето заживява собствен живот без значение от лидерските умения на съответния човек. Известността като че ли няма наличие: известният с това, че е прочут, минава с лекост от Неправителствени организации към политиката, от политиката към университета, след това му дават да води предаване, след това се озовава в някаква комисия. Тъжно, само че факт: медийното представление остана финален източник на законни обществени лица.
Затова най-малко теоретически не бих подценявал феномена " Слави ". Вярно, единствено обликът не стига, да станеш политически водач - и Бареков го знаеха всички, пък виж каква фира даде. В идеалния случай зад известното лице ще се наредят опитни политици, деятели с идея, специалисти със познание. В неприятния – ами ще си останем с лицето.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР