Една пета от три- и четиригодишните деца имат собствен мобилен

...
Една пета от три- и четиригодишните деца имат собствен мобилен
Коментари Харесай

Една пета от децата на три и четири години имат собствен мобилен телефон

Една пета от три- и четиригодишните деца имат личен мобилен телефон и към този момент употребяват приложения за обществени медии и уеб сайтове за предаване онлайн, демонстрира изследване на Ofcom.

Делът на дребните деца със лични телефони се е нараснал с близо 20% за една година. Всяко седмо дете (14%) към този момент има и профил в обществена медия в приложение или уебсайт, друг от YouTube.

Почти половината от децата на възраст сред три и четири години (48%) са докладвали на родителите или настойниците си в изследването на Ofcom, че са употребявали приложения или уеб сайтове за изпращане на известия или за осъществяване на видео и гласови диалози. 

Тези, които са го създали, са употребявали най-вече WhatsApp (25%) и Facetime (19%).

Вероятно децата на тази възраст са получавали помощ при тези информационни действия, защото към момента развиват съществени умения за четене и писане.

Разкритията провокираха предизвестието на Дам Рейчъл де Соуза, комисар по въпросите на децата във Англия, че дребните деца не би трябвало да имат телефони с достъп до интернет заради риска да получат достъп до нездравословно наличие.

„ Децата не се нуждаят от телефони с достъп до интернет ”

Дълбоко съм обезпокоена от нездравословното наличие, на което децата всекидневно се натъкват онлайн. Много дребни деца, с които съм разговаряла, постоянно имат достъп до нездравословно наличие онлайн и стават жертви на онлайн тормоз и тролене – постоянно през смарт телефоните си. Силно поддържам родителите, които желаят да лимитират достъпа на децата си до телефони и обществени медии, изключително през нощта, когато е доста по-трудно да се следи какво виждат. Съвсем дребните деца не се нуждаят от телефони с достъп до интернет, а в интернет има прекалено много нездравословно наличие, което към момента е налично за тях. Ето за какво съм категоричнa, че софтуерните компании би трябвало да работят по-решително в този момент, с цел да защитят децата.

Обяснява Соуза пред The Telegraph

Децата на възраст сред три и четири години влизат в интернет основно за гледане на видеоклипове (92%) 

По-склонни са да го вършат, в сравнение с през 2021 година, когато този % е бил 89%.

Това отразява сходно нарастване на каузи на децата, които имат лични телефони – от 17% през 2021 година до 20% през 2020 година

YouTube е надалеч най-използваното приложение от дребните деца, като 87% от тях са декларирали, че го вършат. По-вероятно е те да употребяват YouTube Kids (при 51%), само че 31% към момента употребяват неограничената версия на YouTube. Малко под две пети от децата на възраст сред три и четири години (38%) имат личен профил в YouTube.

Родители, загрижени за онлайн достъпа

Достъпът на толкоз дребни деца до обществените медии се реализира макар опасенията на самите родители, че децата имат достъп до нездравословно наличие онлайн.

Повече от седем на всеки 10 (75%) родители на деца на възраст от три до 17 години са загрижени, че детето им може да види неуместно за възрастта му наличие. Подобен дял (73%) се тормозят, че детето им ще види наличие за възрастни със полов темперамент.

Седем от всеки 10 родители са загрижени и за това, че децата им са обект на онлайн тормоз. 

Повече от половината от родителите (52%) се тормозят, че детето им е унизено посредством позвънявания, текстови известия, имейли или известия на мобилния му телефон.

Колкото по-малки са децата, толкоз по-вероятно е родителите да се тормозят. 

Петдесет и пет % от родителите на деца на възраст сред 8 и 11 години и 57 % от тези на възраст сред 12 и 15 години са имали опасения спрямо 40 % от родителите на деца на възраст сред 16 и 17 години.

Властите на Острова обявиха, че ще дадат приоритет на децата в препоръчаните от тях закони за онлайн сигурност.

Ще глобяват фирмите, които не ги пазят, с до 10% от международния им оборот. Ръководителите на компании, които непрекъснато нарушават отговорностите си за грижа към децата, могат да бъдат вкарани в пандиза според проектите.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР