Една от знаковите сгради в центъра на София – “Царските

...
Една от знаковите сгради в центъра на София – “Царските
Коментари Харесай

Горяха царските конюшни в центъра на София

Една от знаковите здания в центъра на София – “Царските конюшни ” бе обхваната от огнена буря в нощта на събота против неделя.

Около 2 000 кв. м. са унищожени от пламъците. Няма потърпевши хора. Сигналът за случая е подаден минути след 03.00 часа. Близо 30 пожарникари са овладели стихията. “Запалило се е част от карето сред бул. “В. Левски ” и “Ал. Дондуков ”, “Панайот Волов ” и ул. “Врабча ”.

Пламнали са покривите на постройката, която е с лице към ул. “Дунав ” и прилежащата към нея постройка. Нямам визия по какъв начин е станало. Пострадали са основно покривите ”, сподели Васил Цолов, кмет на регион “Оборище ”. Собственик на по-голямата част на земята под царските конюшни е варненският предприемач Янко Иванов. Преди няколко години тя беше продадена от някогашния регионален шеф Веселин Пенев за 700 000 лева

 Пожарът в царските конюшни По случая се води правосъдно дело, по което подсъдими са Веселин Пенев и Юлия Димитрова – Цекова, лицензиран оценител. Въпреки, че няма статут на монумент на културата, според признатият през 2015 година Подробен устройствен план е открито, че постройките на “Царските конюшни ” имат високи исторически качества и е планувано запазването им. В тази зона не се позволява продължение и ново строителство.

В началото на тази година пък кметът на София Йорданка Фандъкова изиска “Царските конюшни ” да бъдат оповестени за монумент на културата от национално значение. От партия “Глас национален ” настояха за незабавната оставка на министъра на културата Боил Банов, поради “неумение да опази българските културни полезности ”.

В постройката “Царските конюшни ” благосъстоятелност имат няколко министерства, измежду които е и Министерство на вътрешните работи, както и Националната художествена академия. Янко Иванов съобщи, че неговата част от “конюшните ” – откъм “Дондуков ” и “Васил Левски ”, не е потърпевша в пожара, а са горели постройки при ул. “Панайот Волов ”, които са необитаеми и се водят на Министерство на вътрешните работи.

 Фандъкова Йорданка Фандъкова: Собственикът да възвърне достоверния тип

Кметът на София Йорданка Фандъкова образува експертна комисия с представители от “Направление архитектура и градоустройство ” на Столична община и от регион “Оборище ”, която да направи оценка на вредите на потърпевшата от пожар постройка от Царските конюшни и да задължи притежателя да я възвърне в достоверния? тип. Заради мощния вятър е имало опасения, че огънят може да засегне и Първа британска езикова гимназия. Пострадалите здания ще бъдат обезопасени.

 Тодор Чобанов Тодор Чобанов: Културното министерство бездейства

След пожара столичният зам.-кметът Тодор Чобанов упрекна във фейсбук културното ведомство в безучастие. “Уважаеми господин министър, ще “доживеят ” ли знакови обекти в риск подчинените на министерството структури и специалисти да си свършат работата? Или ще следим по какъв начин стават жертва на бездействието? Миналата зима Столична община изпрати до Вас предложение за оповестяване на комплекса “Царските конюшни ” за културна полезност от национално значение. Още няма резултат? ”, написа той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР