Една от знаковите имотни сделки на 2023 г. може да

...
Една от знаковите имотни сделки на 2023 г. може да
Коментари Харесай

Централата на КТБ може да се окаже една от най-евтините офис сгради в София

Една от знаковите имотни покупко-продажби на 2023 година може да стане факт с помощта на синдиците на банкрутиралата Корпоративна комерсиална банка. Те оповестиха на търг централата ѝ на столичния пл. " Гарибалди ", а началната цена е повече от преференциална и при невисок интерес постройката може да се снабди с нов притежател против под 20 млн. лева

Контекст : Централата на КТБ е строена за да приюти банка още преди век. През 1921 година в нея влиза Българската комерсиална банка на Атанас Буров, като бюрото му е непокътнато и до през днешния ден.
 КТБ отново ще разпределя пари сред кредиторите си
КТБ отново ще разпределя пари сред кредиторите си

Синдиците на оповестената в неплатежоспособност банка стартират петото систематизиране на финансови средства

В края на 1947 година постройката минава към активите на Държавния осигурителен институт. В по-ново време в нея се намираше Корпоративна комерсиална банка на Цветан Василев. След рецесия с изразителен политически привкус през 2014 година трезорът се оказа банкрутирал, а банкерът - избягал в Белград.

Така близо десетилетие знаковата постройка на процедура не се употребява.
 Още 250 млн. лв. за кредиторите на КТБ
Още 250 млн. лв. за кредиторите на КТБ

Парите, които Корпоративна банка връща по отговорностите си, са близо 1.3 млрд лв.

Детайли : Сега синдиците не непосредствено централата, а компанията " Евробилд 2003 ", която има ипотека върху нея. Огледи ще се вършат от 17 до 20 юни, а офертите ще бъдат отворени на 21 юни.

Началната цена е 17,5 млн. лв.. За първокласна постройка в идеалния център на София с към 5000 кв.м повърхност цената от под 1800 евро на квадрат е доста ниска.

Справка на Money.bg в платформите за продажба на парцели демонстрират, че междинната цена на офис пространствата в централната част на столицата е над 2300 евро на квадрат - и то за доста по-непретенциозни местоположения.
 Кой какво дава и връща на вложителите на КТБ?
Кой какво дава и връща на вложителите на КТБ?

Министър-председателят отново потъна в света на финансовата фантастика

От друга страна : Макар и преференциална, тази покупка не би била безпроблемна - в собствен материал " 24 часа " отбелязва, че върху постройката има забрана от КПКОНПИ, т.е. може да бъде отнета в интерес на страната.

Освен това оценители разясняват пред изданието, че статутът на монумент на културата, който тя има от 1978 година, съществено лимитира опциите за преустройства.

От чисто репутационна позиция, най-малко в обозримо бъдеще интерес към централата на банкрутиралата КТБ надали ще има от страна на други български банки.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР