Една от забележителностите на град Самоков е девическият манастир Покров

...
Една от забележителностите на град Самоков е девическият манастир Покров
Коментари Харесай

Девическият манастир в Самоков пази спомена за Левски

Една от забележителностите на град Самоков е девическият манастир „ Покров Богородичен “, в който през 1871 година се е укривал Апостола на свободата Васил Левски, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Манастирът е учреден през 1772 година като метох на Хилендарския манастир от баба Фота, която е баба на известния наш възрожденец Константин Фотинов. Тя събира монахините на едно място. Едва през 1818 година след доста страдания се издейства султанския ферман за неговото легализиране.

През XIX Девическият манастир става център освен на просвещението, само че и на революционната битка за освобождението на България от турско иго. Той дава заслон на Васил Левски. В началото на 70-те години Дяконът обикаля земите обитаеми с българи и основава гъста мрежа от комитети известни като Вътрешна революционна организация. Нейният център е в град Ловеч, а задачата е избавление на България със лични сили.

По това време Самоков се утвърждава като значим стопански център в Южна България и това притегля Левски, който го посещава през 1871 година За страдание, замисълът на Дякона не е осъществен, откакто е хванат от турска потеря в Къкринското ханче през 1872 година и обесен през февруари 1873 година

Манастирът „ Покров Богородичен “ има богата библиотека от ръкописи и старопечатни книги. В него се съхраняват и парченце от мощите на Свети Пантелеймон, Свети Мина, Свети Николай вълшебник, Свети Харалампий и Свети Георги.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР