Една от ваксините не е имала сертификат за освобождаване на

...
Една от ваксините не е имала сертификат за освобождаване на
Коментари Харесай

По делото срещу Петър Москов - една от турските ваксини нямала сертификат

Една от имунизациите не е имала документ за освобождение на партида или по този начин наречения Release документ. С него е трябвало да се изследва имунизацията и да се откри дали тя не е рискова за хората.

Това стана ясно от свидетелските показания на Евелина Вецкова, биолог в "Отдел обезпечаване на качеството " в "Бул Био НЦЗПБ " ЕООД.

С разпит на очевидци в Специализирания углавен съд продължава делото против някогашния здравен министър Петър Москов и заместника му Адам Персенски. Двамата са упрекнати за вноса като подаяние на имунизациите "Пентаксим ", "Еувакс Б " и "Тетадиф ".

Въпросният документ за освобождение на партида съдържа информация за периода на валидност на имунизациите, а също по този начин и броя на ампулите, стана ясно още от думите й.

По време на днешното правосъдно съвещание бяха призовани трима очевидци. Сред тях са Евелина Вецкова, Елена Гешева и журналистът Валя Ахчиева. Защитата изиска отстраняването на последната, тъй като тя към този момент е била очевидец по делото. След малко правосъдно заседание, съдът одобри настояването на юристите като основателно и в профил Ахчиева от правосъдната зала.

Припомняме, преди да стартира разпоредителното съвещание Петър Москов разяснява, че го разкарват като мечка из съдилищата, а отговорност би трябвало да бъде поета от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, които са подклаждали нервността в Народното събрание.

Москов е упрекнат за това, че на 9 юли 2015 година в качеството си министър на опазването на здравето не е извършил служебните си отговорности. Москов е приел подаяние от Министерство на здравеопазването на Турция под формата на 100 хиляди дози ваксина за деца "Пентаксим " - 0.5 мл. " и 100 хиляди дози ваксина за "Хепатит Б " - "Еувакс Б ", като обаче имунизациите не са позволени за приложимост на територията на България. Поради това не биха могли да отговорят на потребностите на имунизационния календар в страната.

Заради дейностите на Москов здравното ведомство е ощетено с 325 233,87 лева

Второто обвиняване е, че на 27 ноември 2015 година като помощник съзнателно е улеснил подписване на неизгодна договорка с "Бул Био НЦЗПБ " ЕООД за подаяние на 5 000 000 дози ваксини "БЦЖ ".

Третото обвиняване на Москов е за това, че в интервала 20 юни 2016 година - 1 юли 2016 година, като министър на опазването на здравето и принципал на "Бул Био НЦЗПБ " ЕООД, не е упражнил нужния надзор върху работа на лица, на които е предоставено ръководството на публично имущество.

Припомняме, на 12 март прокуратурата упрекна някогашния здравен министър Петър Москов, Адам Персенски и още трима души от "Бул Био НЦЗПБ " ЕООД.

Първоначалното обвиняване към Москов е, че е приел имунизациите, че е улеснил подписване на договорка с "Бул Био НЦЗПБ " ЕООД и че не е упражнил надзор.

Персенски е упрекнат, че след среща в резиденцията на турското посолство е квалифицирано двустранно съглашение сред българското и турското Министерство на здравеопазването за замяна на ваксини.

Той е изготвил и отчет пред министъра за образуване на приемане на дарението от Република Турция, в това число издаване на разрешителни за прилагане.

На 19 юни бе даден ход на делото.

Точно половин година по-късно - на 12 септември стартира делото против обвинените, напомня News.bg.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР