Една от важните му задачи е да помага на обмяната

...
Една от важните му задачи е да помага на обмяната
Коментари Харесай

Повечето болести идват от липсата на този витамин

Една от значимите му задания е да оказва помощ на обмяната на веществата и по навръх аминокиселините, от които са построени белтъчините. При дефицит на витамин В6 обмяната се затруднява, а от там идва и метаболитният синдром, който пък води след себе си върволяк от проблеми.
Липсата му въздейства зле на мозъка, кръвта, кръвоносните съдове, нервната система. Ако ядем доста месо и други протеини, за усвояването им се изразходва огромно количество витамин В6 от червата, черния дроб, клетките и се получава дефицит в други елементи на тялото.
Витамин В6 взе участие и в обмяната на мазнините и въглехидратите, в образуването на стомашния сок. От него зависи надеждността на имунната система, производството на червени кръвни телца и хемоглобин. Този супер витамин контролира салдото на натрия и калия, а оттова и на водата в тялото, както и равнището на кръвната захар.
Поддържа салдото на половите хормони и по тази причина е изключително значим за дамите.
Съдържа се в: покълналите зърна, орехите, лешниците, триците, спанака, карфиола, морковите, зелето, доматите, авокадото, ягодите, черешите, портокалите и лимоните, риба, яйца, бобовите храни.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР