Една от тъмните страни на църквата са имотите. Почти никой

...
Една от тъмните страни на църквата са имотите. Почти никой
Коментари Харесай

Как се бори църквата с корупцията чрез имоти

Една от тъмните страни на църквата са парцелите. Почти никой не знае броят на парцелите, които има, само че всички знаят, че те са доста и атрактивни. Доказателство за това е Ватикана. В годишният доклад за 2020 година, касаещ недвижимите парцели, се вижда, че страната, чиято повърхност е 44 хектара, има 4051 парцела в Италия и 1120 в Лондон, Женева и Лозана. Сред тях е и някогашен склад на стилната първокласна верига Harrods в английската столица. Имотът търпи огромна реорганизация и ще бъде трансфорат в първокласни жилища. Имотът е обект на правосъден спор във Ватикана, по обвиняване за заграбване на пари за щедрост.

Покупката на парцела, преди повече от 10 години, е довела до големи загуби. Папа Франциск съобщи контрола над инвестицията на департамента за недвижими парцели към Ватикана, след началото на правосъдното дело. Очаква се в хода на процеса да стане ясно, дали лондонският скандал има отношение към корупционната скица по висшите етажи или към длъжностни лица във Ватикана, които извършват комплицирани финансови интервенции.

Директорът на секретариата на Ватикана по икономическите въпроси Хуан Антонио Гереро съобщи, че дребната град-държава, поставя невиждани старания, с цел да опише намерено за своите финансови интервенции в границите на водената от папа Франциск война против корупцията. „ Произхождаме от просвета на секретност, само че разбрахме, че във връзка с стопански въпроси, прозрачността ни пази повече от секретността “, споделя Гереро.

Докладът, касаещ имотното положение на Ватикана, демонстрира че 14% от собствеността на града-държава, се отдават чартърен по пазарни цени. Парите отиват за финансиране на настоящите действия на Ватикана и за щедрост. Останалите 86% парцели се отдават чартърен под пазарната цена. Те се употребяват или като офиси на Ватикана, или за жилищни потребности на католическите кардинали, настоящи или в пенсия чиновници.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР